Facturi mai MARI la energie. Coșea, DETALIU. "Să vă spun ceva interesant: Noi nici măcar nu avem prețuri europene. Liberalizarea, doar cu NUMELE!"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre facturile mult mai mari la energie.

Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, iar consumatorii care nu-și negociază noi contracte cu actualii furnizori sau nu își schimbă furnizorul vor fi trecuți automat într-o piață a serviciului universal și vor plăti facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie.

Profesorul Mircea Coșea a explicat că această liberalizare a pieței energiei nu e, de fapt, o liberalizare, că legile cererii și a ofertei și piața nu funcționează în România așa cum ar trebui și că piața energiei e supusă unor mari presiuni atât din interiorul țării, cât și din exterior. Rezultatul îl suportă consumatorii. 

Ce spune Mircea Coșea 

"O să vă spun ceva ce mi s-a părut foarte interesant. Nu-mi aparține mie, ci unui mare savant. El zicea așa: cărăbușul, conform legilor aerodinamicii, nu poate să zboare, dar el nu știe legile, așa că zboară. E exact ce se întâmplă la noi, în România, cu piețele. Noi zicem că piețele în România funcționează, că sunt competente și la fel de bine organizate ca piețele europene dar, în realitate, piețele României nu funcționează cum trebuie. Asta înseamnă că legea cererii și a ofertei nu funcționează corect. În acest moment, avem dovada clară a acestui lucru. Piața energiei liberalizându-se, ar fi trebui să aducă pe piață o concurență atât de sănătoasă încât, în anumite cazuri, dacă nu întotdeauna, tarifele sau prețurile sau costurile să scadă. Lucrurile nu stau așa. Piața e divizată, funcționează aiurea, legea cererii și a ofertei nu funcționează în baza unei concurențe perfecte, pentru că noi am aderat la Uniunea Europeană nepregătiți. Nu avem piețe care să funcționeze.

Noi nici măcar nu avem prețuri europene, avem prețuri făcute în așa fel încât să fie convenabile celor care sunt în afara țării, nu înăuntrul țării. Noi avem o piață din interior care e presată de niște monopoluri pe care statul nostru, prin instituțiile abilitate să controleze concurența o fac greu sau deloc. Din afară vine o altă presiune pentru că piețele noastre, de fapt, sunt subsidiare piețelor din exterior”, a declarat profesorul Mircea Coșea, în direct la B1 TV.

Liberalizarea pieței energiei e liberalizare doar cu numele

"De câtva timp mă întreb și eu: cât de europeană e Uniunea Europeană asta? Noi nu suntem anti-europeni, dar ne-am gândit, am studiat și am ajuns la concluzia că ar trebui să ne schimbăm puțin poziția, adică să fim mai demni, să venim cu propuneri adevărate, să participăm la crearea politicilor europene, nu să le înghițim așa cum ni se dau, și să fim o parte activă la tot ce se întâmplă în Europa. Atunci am putea să ne apărăm drepturile. Ce se întâmplă acum e o chestiune care va avea consecințe foarte grave, pentru că puterea de cumpărare va scade mult iar, în condițiile unui an incert cum e 2021, multe categorii de populație vor avea de suferit. Deci e momentul să se ia o măsură foarte serioasă în legătură cu repararea cel puțin a acestei absurdități care este liberalizarea pieței energiei, în condițiile în care nu e vorba de liberalizare, e vorba de cu totul altceva: de fixarea unor tarife în avantajul altora, iar noi, consumatorii, vom fi nevoiți să dăm mult mai mult pentru un Kilowatt", a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel