FACIAS dă statul în judecată în numele victimelor regimului Băsescu

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va actiona in judecata statul roman in numele chiriasilor evacuati din casele nationalizate carora, in perioada 3 februarie 2009 – 1 septembrie 2010, nu li s-au aplicat prevederile Legii 1/2009. 

In timp ce mafia retrocedarilor isi desavarsea opera, Guvernul Boc impreuna cu Traian Basescu faceau eforturi institutionale pentru a impiedica aplicarea Legii 1/2009. Legea proteja atât drepturile chiriasilor, cât si pe cele ale proprietarilor, dupa ce statul roman demonstrase inechitate si iresponsabilitate ani la randul in aceasta problema, se arată într-un comunicat FACIAS.

Intre 3 februarie 2009 si 1 septembrie 2010 - timp de mai bine de un an, sute de cazuri au avut parte de solutii in instanta, insa nu au putut beneficia de prevederile Legii 1/2009, desi aceasta era in vigoare. Si asta pentru ca Guvernul Boc a refuzat in toata aceasta perioada sa emita normele metodologice prin care legea putea fi aplicata.

Citește și: FACIAS acuză statul de abuzuri asupra persoanelor cu handicap

In 2010, FACIAS a dat in judecata Guvernul care, in cele din urma, a fost obligat de instanta sa emită normele de aplicare ale Legii 1/2009 privind protectia chiriasilor din casele nationalizate. Instanta a recunoscut atunci ca nepublicarea normelor are consecinte deosebit de grave pentru beneficiarii Legii 10/2001, mai ales pentru chiriasii care puteau fi evacuati din locuintele pe care le-au cumparat in baza Legii 112/1995. 

Citește și: CREDITE FRANCI ELVEȚIENI: Împărțirea poverii, soluția FACIAS pentru cei 75.000 de români

FACIAS va actiona statul in judecata si va cere despagubiri pentru toti cei care au fost prejudiciati. Actiunea va fi sustinuta in instanta de avocatul Gheorghe Piperea in opinia caruia "o nedreptate istorica, un rapt al regimului comunist, nu pot fi corectate prin incalcarea dreptului la speranta legitima al celor care, in perioada de dupa 1995, au cumparat de la stat, cu buna credinta, casele in care erau chiriasi; si intr-un caz, si in celalalt, Statul roman este dator sa respecte dreptul la proprietate, iar daca nu o face, este dator sa plateasa despagubiri, iar aceste despagubiri ar trebui sa fie imputate tuturor celor care au deturnat de la spiritul sau legislatia reparatorie in domeniul imobilelor nationalizate".

Toti cei care se afla intr-o astfel de situatie pot contacta FACIAS prin email, la adresa [email protected] sau la numerele de telefon (021) 335.01.48, (021) 335.45.05.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel