Urmărește emisiunea live


Faci naveta? Acest lucru ar putea avea efecte asupra sănătății tale

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În ultimul an, un număr tot mai mare de companii au cerut angajaților să se întoarcă la birou, fie cu normă întreagă, fie cu normă parțială, după ani de muncă la distanță din cauza pandemiei.

Deși acest lucru este bun când vine vorba de socializare cu colegii, poate avea unele efecte negative asupra sănătății în funcție de cât de lungă este naveta, conform Science Alert.

O cercetare a constatat că o navetă lungă la locul de muncă este asociată cu a fi mai puțin activ din punct de vedere fizic, a fi supraponderal și a avea probleme cu somnul.

De asemenea, în funcție de locul în care se află biroul, e posibil să existe șanse mai mari de a bea în exces.

Pentru a realiza cercetarea, s-au obținut date din Sondajul longitudinal suedez al sănătății, folosind informații colectate între 2012 și 2018.

S-au analizat răspunsurile a aproximativ 13.000 de participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani pe o serie de subiecte – inclusiv stilul lor de viață (de exemplu, cât de des au făcut mișcare, dacă au băut sau fumează și greutatea lor), ocupația lor, cât de stresați erau în legătură cu munca. și dacă au avut vreo afecțiune de sănătate preexistentă.

De asemenea, s-a analizat distanța dintre casa unui participant și locul de muncă, precum și statutul socioeconomic al acestor zone, pentru a înțelege modul în care acești factori au afectat obiceiurile stilului de viață. S-au folosit sondaje repetate, care au permis cercetătorilor să compare răspunsurile fiecărui participant la studiu în două momente diferite în timp.

Probleme cu somnul

S-a descoperit că naveta de peste 3 km (1,9 mile) a crescut probabilitatea de a fi inactiv fizic și supraponderal și de a avea o calitate scăzută a somnului.

Oamenii care au lucrat mai mult de 40 de ore și au făcut naveta mai mult de cinci ore în fiecare săptămână au avut mai multe șanse să fie inactivi fizic și să aibă probleme de somn, în comparație cu perioadele în care fac naveta doar între una și cinci ore pe săptămână. Acest lucru se poate datora faptului că există mai puțin timp pentru exerciții fizice și detensionarea corpului.

Analizele au arătat, de asemenea, că participanții aveau mai multe șanse de a avea obiceiuri dăunătoare de a consuma alcool - cum ar fi să simtă că trebuie să bea dimineața - atunci când locul lor de muncă era într-un nivel ridicat în ceea ce privește statutul socioeconomic.

De asemenea, s-a constatat că, atunci când locul de muncă era situat în apropierea unui bar, oamenii erau mai predispuși în a avea obiceiuri dăunătoare de a consuma alcool.

Aceste rezultate au fost adevărate chiar și atunci când s-a luat în considerare diverși factori care i-ar fi putut afecta - cum ar fi vârsta unei persoane, istoricul bolilor cronice, dacă avea vreo afecțiune de sănătate mintală (cum ar fi depresia) și ocupația sa.

S-a putut arăta că participanții care au făcut naveta 3 km sau mai puțin păreau a fi mai activi fizic. Acest lucru s-ar putea datora faptului că această distanță a făcut mai ușoară deplasarea cu bicicleta sau pe jos până la locul de muncă – sau pentru că o navetă mai scurtă le-a oferit participanților timp înainte și după muncă pentru a face sport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel