Extinderea spațiului Schengen, amânată până în 2013

schengen
schengen

Extinderea spațiului Schengen, prin aderarea României și Bulgariei, nu va figura pe agenda următoarei reuniuni a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană, programată în perioada 25-26 octombrie, ea fiind amânată pentru luna februarie a anului următor, relatează European Voice, potrivit standartnews.com.

Astfel, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen mai are de așteptat, motivul fiind raportul MCV pentru România, de la sfărșitul acestui an.

Potrivit sursei citate, amânarea succesivă a deciziei privind extinderea spaţiului Schengen este legată de dorinţa miniştrilor de interne din UE de a aştepta publicarea raportului asupra Mecanismului de Cooperare şi Cooperare /MCV/ referitor la România, a cărui finalizare este aşteptată până la sfârşitul lui 2012.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de subiecte “substanţiale”, însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

“Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru”, a declarat pe 11 septembrie, pentru Mediafax, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

Rapoartele MCV din 18 iulie nu au fost pozitive nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Cel pentru România, publicat chiar în timpul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, a cuprins și cele 11 puncte prezentate de președintele CE, Jose Manuel Barroso, premierului Victor Ponta. În mod excepțional față de alți ani, în cazul României va mai exista un raport, la sfârșitul acestui an, pentru a se stabili dacă a îndeplinit recomandările din raportul din iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel