EXPORT URȘI. UE nu-l sprijină. Răspuns ferm din CE

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că Uniunea Europeană nu sprijină soluţia ca o parte din urşii din România să fie exportaţi în ţări unde nu mai există. 

Borboly Csaba a participat, marţi, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la o conferinţă intitulată ”Coexistenţa cu marile carnivore - provocări şi soluţii”, organizată de Federaţia Asociaţilor de Vânătoare şi Conservarea Faunei Sălbatice din UE.

În calitate de membru al Comitetului Regiunilor şi raportor pe tema coexistenţei cu marile carnivore, Borboly Csaba a făcut o prezentare a situaţiei din ţara noastră şi a vorbit despre ”Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenţei cu specii care stârnesc conflicte”. Biroul de presă al CJ Harghita precizează, ”în ceea ce priveşte recenta afirmaţie a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, referitoare la posibilul export de urşi către statele membre, că de la Bruxelles nu este sprijinită această posibilitate”.

În cadrul conferinţei, secretarul general al Direcţiei Generale de Mediul a Comisiei Europene, Nicola Notaro, a afirmat că relocarea urşilor în alte state membre nu este o soluţie, iar situaţia acestora trebuie rezolvată de fiecare stat în parte.

[citeste si]

Preşedintele CJ, Borboly Csaba, a arătat că, în Directiva Habitate, la articolele 14 şi 16, se menţionează faptul că statele membre pot lua măsuri de recoltare din natură, pentru menţinerea la un stadiu corespunzător de conservare a specimenelor din speciile de animale sălbatice, acestea fiind aplicate cu succes în statele membre în care populaţia de urs este cu mult mai mică decât cea din România.

Borboly Csaba mai arată că, în Suedia, cota de recoltare este de 312 exemplare, la o populaţie de 3.000 de urşi, în Croaţia, la o populaţie de 1.500 de urşi, cota este de 110 de exemplare, iar în Finlanda, unde populaţia de urs se ridică la 1.500 de exemplare, cota de recoltare este de 120 de exemplare, în vreme ce ”în România, unde se vorbeşte de o populaţie de 7.000 de urşi, din anul 2016 s-a suspendat cota de recoltare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel