Dubaiul, inundat din cauza intervenției climatice? Ce este tehnica de modificare a vremii "cloud seeding"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Emiratele Arabe Unite au fost lovite de "un an și jumătate de ploi într-o singură zi", lăsând experții să se întrebe dacă potopul ar fi fost cauzat de intervenția climatică.

Marți, Emiratele Arabe Unite au fost lovite de "un an și jumătate de ploi într-o singură zi", lăsând o mare parte din Dubai inundat.

Acum, experții se întreabă dacă nu cumva potopul brusc al orașului deșertic ar fi fost cauzat de intervenția climatică. 

De la începutul anilor 1990, Emiratele Arabe Unite au folosit o tehnică numită "cloud seeding" ("însămânțare a norilor") pentru a crește cantitatea anuală de precipitații și pentru a spori rezervele de apă potabilă. 

Cum funcționează "cloud seeding" ("însămânțare a norilor")

Controlul vremii poate părea o tehnologie futuristă, dar principiul a fost descoperit încă din anii 1940. 

Oamenii de știință de la General Electric au descoperit că apa răcită la temperaturi cuprinse între -10°C (14°F) și -5°C (23°F) nu putea forma gheață în anumite condiții de laborator. 

Apa nu putea îngheța pentru că nu exista un "nucleu" în jurul căruia să se formeze. 

Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au adăugat iodură de argint la vaporii de apă, au constatat că acele cristale de gheață s-au format instantaneu. 

În natură, norii produc ploaie sau zăpadă atunci când vaporii de apă se formează în jurul unor nuclee naturale precum bacteriile sau praful.

Cercetătorii au descoperit o modalitate artificială de a adăuga "astfel de nuclee" în nori, care ar putea declanșa condensarea rapidă a vaporilor.  

Deși tehnologia a evoluat mult, "însămânțarea modernă a norilor" folosește aceleași idei de bază care au fost dezvoltate acum 80 de ani. 

Dr. Brian Thomas, un expert în hidrologie de la UCL, a declarat pentru MailOnline că precipitațiile naturale au patru etape.

Etapele Naturale:

În prima etapă, aerul este răcit până la "punctul esențial" pe măsură ce aerul cald se ridică în atmosfera rece.

În a doua etapă, vaporii de apă se condensează în jurul unui "nucleu de condensare a norilor" (CCN).

În a treilea etapă, aceste picături se măresc până când devin suficient de grele pentru a cădea.

Și, în cele din urmă, atmosfera "importă" mai multă apă în zonă pentru ca ploaia să continue să curgă. 

Dr. Thomas a declarat: " 'Cloud seeding' acționează în etapa a doua. Substanțele chimice sunt dispersate în atmosfera superioară pentru a acționa ca CCN-uri, dând astfel startul procesului de formare a ploii".

Atâta timp cât în atmosferă există vapori de umiditate rece și se continuă să se "importe" mai multă umiditate, ploaia va continua.  

Odată ce este reperat tipul potrivit de nor, avioanele specializate sunt trimise pentru a acționa. 

În cazul în care condițiile sunt corecte, piloții vor lansa rachete de semnalizare higroscopice care eliberează un praf fin de sare în nor.

În timp ce iodura de argint este folosită în alte părți, sarea funcționează bine în climatele mai calde și obține același efect.

Vaporii de apă se condensează apoi în jurul particulelor de sare și devin mai mari și mai grei. 

Odată ce ating o anumită dimensiune, picăturile de apă cad sub formă de ploaie, zăpadă sau grindină, în funcție de condițiile meteorologice. 

Se crede că Emiratele Arabe Unite efectuează aproximativ "1.000 de ore de zboruri de însămânțare" în fiecare an pentru a crește precipitațiile în acest mod. 

Inundația din Dubai - rezultatul tehnicii "cloud seeding" făcută iresponsabil?

Imediat după ce au avut loc inundațiile, au început să se pună întrebări dacă nu cumva a fost din cauza "cloud seeding".

Ahmed Habib, un meteorolog specializat, a declarat inițial pentru Bloomberg că cel puțin șapte avioane de însămânțare de pe aeroportul Al Ain au fost văzute între duminică și luni. 

Cu toate acestea, NCM a negat rapid că ar fi avut loc vreo operațiune de "însămânțare a norilor" în perioada premergătoare precipitațiilor abundente.

Omar AlYazeedi, director general adjunct al NCM, a declarat pentru CNBC că instituția "nu a efectuat nicio operațiune de însămânțare în timpul acestui eveniment".

Cu toate acestea, în continuare oamenii dezbat pe rețelele de socializare dacă a fost rezultatul tehnicii "cloud seeding" sau dacă totul a plecat de la schimbările climatice, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel