Experimentul Pitești, eveniment: Reeducare prin cultură vs. Reeducare prin tortură

Penitenciarul Iași, prin Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat Conferința Națională de Educație Penitenciară "Reeducarea prin TORTURĂ versus Reeducarea prin CULTURĂ, în perioada 15-18 noiembrie, la Palatul Culturii din Iași. La eveniment au fost invitați specialiști din domenii precum psihologie, psihopedagogie, sociologie și artă.

O secțiune  aparte în cadrul conferinței a fost dedicată dezbaterii cu tema reeducării prin tortură din România, întâmplată între anii 1948-1954. Reamintirea evenimentelor sumbre ale  Experimentului Pitești (1949-1952) au fost dedicate zilei de 18 noiembrie, ultima zi a conferinței. Regizoarea Victoria Baltag a luat parte ca invitat special și lector al conferinței, unde, alături de istoricul Dr. Daschievici Marius Andi,  de istoricul Dr. Gerd Franck, Comisar Șef Liviu Dumitrașcu, sub comisar Ștefan Bostan, jurnalistul Lucian Merișca , de ofiter Diana Rosca dar și alți vorbitori, a prezentat momente din atrocitățile de la Pitești din perioada comunistă, surprinse  în ultimul ei film artistic cu același nume: Experimentul Pitești.

Mărturisirea fiilor unor condamnați

Dr.  Andi Daschievici (foto)  este fiul lui Petru Daschievici, deținut politic care a trecut prin ororile închisorii de la Pitești, iar domnul Lucian Merisca (foto) este fiul lui Constantin Merisca, un alt tânăr închis și torturat, tot acolo. Cei doi fii ai deținuților politici au văzut pentru prima dată bucăți din varianta brută regizorală a filmului ”Experimentul Pitești”, în urma cărora au exclamat că sunt imagini identice cu cele povestite de părinții dumnealor la ieșirea din închisoare. "Este cutremurător să auzi prin ce au trecut acești oameni la Pitești, astăzi am văzut și imagini, pentru prima oară. Acest film este necesar conștiinței noastre naționale. Sprijinim inițiativa și vom ajuta și noi cum putem pentru terminarea acestui film”, spune Dr. Daschievici.

 Donații pentru film

"Domnul Lucian Merișca a fost primul în cadrul conferinței care a făcut o donație, în urma apelului făcut la finalul discursului despre film. Reamintim că filmul artistic ”Experimentul Pitești ” mai are nevoie de 44.000 de euro ca să poată fi prezent pe marile ecrane. Companiile pot directiona acum, la final de sezon, cei 20% din impozitul anual pe profit. Donațiile individuale continuă prin campania deschisă pe Bursa Binelui: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film , sau în contact direct către Fundația Connections:     www.hermanfilm.com/donatii . Suntem aproape de finalizarea proiectului, cu filmul gata de a intra în post-producție", transmit organizatorii evenimentului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel