Exhumarea lui Franco. Scandal diplomatic între Spania și Vatican

Guvernul socialist spaniol va protesta în mod oficial pe lângă Vatican pentru 'ingerinţă' în urma declaraţiilor prin care reprezentantul Sfântului Scaun în Spania a criticat planul de exhumare a fostului dictator Franco, a anunţat luni vicepremierul Carmen Calvo, transmite AFP.

'Astăzi, cel târziu mâine, statul Vatican va primi un protest oficial al statului spaniol pentru o ingerinţă de această natură', a declarat Carmen Calvo la postul de radio Cadena Ser.

Ea a reacţionat la declaraţiile citate de presa spaniolă ale nunţiului apostolic, monseniorul Renzo Fratini, care a acuzat executivul condus de Pedro Sanchez că doreşte exhumarea dictatorului din mausoleu din 'motive mai ales politice'.

'L-au resucitat pe Franco. Ar fi fost mai bine să-l lase în pace, majoritatea oamenilor, a politicienilor cred acest lucru. (Franco) e mort de 40 de ani, a făcut ceea ce a făcut, Dumnezeu va judeca', a afirmat nunţiul apostolic.

Exhumarea lui Franco, subiect foarte sensibil în Spania

Reacţionând luni, Carmen Calvo l-a chemat pe acesta 'să nu se amestece în afacerile interne ale unui stat, cu atât mai puţin pe subiecte atât de importante'.

Guvernul socialist încearcă de peste un an, fără succes, să-l exhumeze pe Franco din mormântul situat într-o imensă basilică nu departe de Madrid, construită chiar de dictator, şi să-l reînhumeze într-un loc mai discret.

Cazul s-a transformat într-o dispută judiciară între guvern şi descendenţii lui Franco, cel care a condus cu mână de fier Spania din 1939 şi până la decesul său, în 1975.

Vaticanul, sub autoritatea căruia se află basilica, nu se opune exhumării şi s-a ţinut până acum la distanţă de acest subiect foarte sensibil din punct de vedere politic în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel