Exerciţiu NATO unic în lume, la Târgu Mureş

Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), organizează în premieră mondială la Târgu Mureş, începând de luni până joi, un exerciţiu de amploare prin care se va simula o situaţie de urgenţă soldată cu victime multiple şi cu evacuarea unui număr mare de persoane.

Căpitan Cătălin Chirca, din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a declarat pentru Agerpres că exerciţiul va începe luni după amiază cu simularea tuturor nivelurilor de decizie în urma producerii unei explozii, fără ca participanţii la intervenţie să fie vizibili.

'Exerciţiul va cuprinde mai multe părţi, prima va începe în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.). Este un exerciţiu nou pentru toată lumea întrucât nu se joacă cu forţe în teren, se joacă doar pe parte de decizie, pe simulatoare. În locul de desfăşurare, în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au fost aduse mai multe autospeciale, în principal puncte mobile de comandă, care dispun de tehnică de comunicaţii, astfel încât să poată fi ţinută în permanent legătura între jucători. Sunt simulate practic toate nivelurile de decizie - începând cu nivelul local, judeţean şi naţional - fiecare echipă de decizie va sta într-un punct de comandă, într-o zonă separată, şi va păstra legătura doar prin canalele de comunicaţii. Este un exerciţiu mai deosebit, nu vor fi foarte multe sirene în Târgu Mureş, dimpotrivă, totul va fi pe calculator. Deci jucătorii nu se vor vedea, ca într-o situaţie reală, nu se vor vedea nici între ei - partea de decizie la nivel judeţean cu partea de decizie va păstra legătura prin analele de comunicaţii specifice', a declarat căpitanul Chirca.

Potrivit reprezentantului IGSU, jucătorilor nu li se va dezvălui nimic despre scenariul exerciţiului, astfel încât să se poate vedea cu exactitate care este capacitatea de reacţie şi vor şti doar că va fi vorba despre o intervenţie la o explozie în care sunt implicate şi substanţe periculoase. La intervenţie vor participa echipajele de pompieri, de căutare-salvare urbană şi echipaje de medicale.

'În cursul zilei de astăzi va fi şi partea de analiză a capabilităţilor, dacă suntem în măsură să răspundem eficient la nivel local, ulterior de la nivel naţional, ca într-o situaţie reală: în prima fază intervine ISU Mureş, ulterior fiind venite şi alte resurse ale IGSU', a arătat cpt. Cătălin Chirca.

Situație extremă, simulată

Din partea României, la exerciţiul NATO cu participare internaţională 'Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response' de la Târgu Mureş participă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, precum şi din alte structuri operative.

Parteneri în cadrul exerciţiului sunt Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş şi Ministerul Apărării Naţionale, iar exerciţiul va avea loc la Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare din Târgu Mureş, având ca scop solicitarea la maximum a capacităţii de intervenţie civilă la nivel naţional şi de a testa mecanismele de cooperare civil-militară şi de asistenţă internaţională la dezastre.

'Exerciţiul va presupune simularea în realitatea virtuală a dezastrului şi prevede existenţa mai multor posturi de comandă avansate, astfel încât situaţia de urgenţă din scenariu să se apropie cât ai mult de realitate. Exerciţiul va fi urmat de un seminar pentru identificarea celor mai bune practici pentru creşterea rezilienţei naţionale în intervenţia la dezastre', se arată într-un comunicat al IGSU.

La exerciţiu se vor alătura şi echipele internaţionale care vor pune în aplicare procedurile specifice de gestionare a situaţiilor de urgenţă prevăzute în scenariu. Astfel, la Târgu Mureş se vor afla reprezentanţi din şaptesprezece ţări: Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herţegovina, Cehia, Elveţia, Estonia, Georgia, Germania, Israel, Norvegia, Serbia, Suedia, SUA, Elveţia, Turcia şi Ucraina. De asemenea, vor participa reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional NATO, ai Centrului de Excelenţă NATO pentru medicină militară (MILMED COE), ai Centrului de Excelenţă NATO pentru Managementul Crizelor şi Răspuns la Dezastre (CMDR COE), precum şi experţi civili NATO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel