Exerciţii fizice doar în weekend? Un studiu spune că e suficient pentru a ne menţine în formă

Studiul a mai arătat că exerciţiile fizice în aer liber sporesc performanţa şi timpii de acţiune asupra muşchilor / Foto: Unsplash
Studiul a mai arătat că exerciţiile fizice în aer liber sporesc performanţa şi timpii de acţiune asupra muşchilor / Foto: Unsplash

Un nou studiu spune că ar putea fi suficient să facem exerciții fizice doar în weekend.

Ştim deja că momentul optim pentru a face mişcare este dimineaţa şi că ideal ar fi să practicăm sportul de cel puţin trei ori pe săptămână. Multe dintre acestea sunt doar recomandări, desigur, dar se bazează pe date agregate înregistrate de la mii de participanți, care arată ceea ce pare să funcționeze cel mai bine pentru majoritatea oamenilor și, de asemenea, din multe perspective diferite, scrie Science Alert.

Ce spun studiile despre sport şi sănătate

De exemplu, aceste date ne pot arăta factori interesanți și utili, cum ar fi cât de mult exercițiu este necesar pentru a compensa statul jos toată ziua sau cum să scăpăm de greutate cel mai bine și cum chiar și un singur antrenament poate aduce beneficii pentru sănătate.

Potrivit platformei de cercetare Study Finds, cercetătorii au condus un nou studiu internaţional şi au analizat datele de sănătate publică de la peste 350.000 de oameni din SUA, colectate prin intermediul National Health Interview Survey (NHIS) între 1997 și 2013. Echipa condusă de Mauricio dos Santos, cercetător în fiziologia exercițiilor la Universitatea Federală din São Paulo, din Brazilia, a avut o singură întrebare la care dorea să răspundă: contează dacă facem exerciții fizice doar în weekend, în doar una sau două sesiuni, sau este mai bine să împărțim activitatea fizică în trei sau mai multe sesiuni regulate în timpul săptămânii?

Iată şi conluziile:

Făcând exerciții fizice doar în weekend putem fi la fel de sănătoși precum cei care au activitate zilnic Cercetătorii au descoperit o diferență foarte mică în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate din toate cauzele sau în mod specific de cancer sau boli cardiovasculare între cei care fac exerciții fizice doar în weekend și participanții care au făcut mișcare mai regulat. „Am descoperit că ‘războinicii de weekend’ și participanții activi în mod regulat au avut o mortalitate similară pentru toate cauzele și cauzele specifice, ceea ce sugerează că atunci când efectuează aceeași cantitate de activitate fizică, răspândirea acesteia pe mai multe zile sau concentrarea acesteia în mai puține zile pare să nu influențeze mortalitatea”, au scris autorii studiului în lucrare. Cea mai importantă concluzie, mai degrabă decât să ne facem griji cu privire la cât de des sau când ar trebui să facem exerciții, este să ne asigurăm că încercăm să atingem nivelurile recomandate de activitate în fiecare săptămână, pentru că atunci se pot observa cel mai clar efectele benefice ale exercițiilor fizice.

Pe parcursul a 10,4 ani (durata medie de timp în care participanții au fost implicați în sondaj), aproape 22.000 de persoane implicate în NHIS au murit. Printre toți participanții, totuși, probabilitatea statistică de a muri din diverse cauze a fost în general semnificativ mai mică dacă au făcut nivelurile recomandate de activitate fizică, scrie descoperă.ro „Descoperirile acestui mare studiu prospectiv de cohortă sugerează că indivizii care se angajează în tipare active de activitate fizică, fie că sunt "războinici de weekend" sau activi în mod regulat, experimentează rate de mortalitate mai scăzute pentru toate cauzele și cauze specifice decât persoanele inactive”, explică echipa.

300 de minute de mişcare pe zi sunt "aur" pentru sănătate

În prezent, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2020 privind activitatea fizică și comportamentul sedentar stipulează că adulții ar trebui să facă 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână sau 75-150 de minute de exerciții de intensitate viguroasă în fiecare săptămână (sau o combinație echivalentă dintre acestea). În timp ce studiile au analizat anterior beneficiile pentru sănătate avute de „războinicii de weekend”, a rămas neclar cum se compară să facem doar una sau două sesiuni de exerciții pe săptămână cu sesiunile mai frecvente de activitate fizică, în special în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel