Exercițiu NATO, dispută între Dodon și Guvern

Igor Dodon
Igor Dodon

Participarea militarilor moldoveni la un exercițiu NATO în Ucraina "Rapid Trident", programat să înceapă joi, a devenit subiect de dispută între guvernul Republicii Moldova și președintele Igor Dodon, relatează miercuri presa de peste Prut.

Guvernul moldovean condus de premierul Pavel Filip a adoptat miercuri un proiect de hotărâre prin care autoriza participarea unui grup de militari moldoveni la exercițiul preconizat să se desfășoare la centrul Yavoriv din Ucraina, în perioada 7-23 septembrie, după ce președintele Igor Dodon a interzis cu o zi în urmă participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu NATO, potrivit Independent.md și Deshide.md.

"Participarea soldaților moldoveni la exerciții militare în străinătate nu este acceptabilă", a indicat Dodon pe pagina sa de Facebook, cerând "anularea pregătirilor pentru trimiterea contingentului" în Ucraina, a relatat marți AFP.

Viceministrul apărării Gheorghe Galbura îi solicitase anterior să autorizeze participarea unui contingent de 57 de soldați la manevrele "Rapid Trident" în Ucraina. Militarii moldoveni participă la aceste exerciții din 1996, a menționat el.

În acest context, Pavel Filip a declarat că se impun măsuri pentru deblocarea respectivei situații, în condițiile în care președintele Igor Dodon a respins deja de șase ori participarea militarilor moldoveni la aplicații internaționale în străinătate.

"Sincer vă spun, nu pot înțelege care-i sunt argumentele. Din punctul meu de vedere, nu sunt temeiuri plauzibile pentru că nimeni nu își dorește să aibă o armată neinstruită, o armata slabă, fără capabilități. Ori trebuie să clarificăm această situație", a spus șeful guvernului moldovean. "Nu este un secret pentru nimeni că în mare parte bugetul pentru aplicații militare și pentru instruirea (armatei) constituie mai mult de 80% din ajutorul acordat de partenerii noștri", a indicat el, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel