Exclusiv. Tiberiu Nițu, REFORMĂ pentru parchete pe model german. "Nu l-am visat eu"

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a dezvăluit, în exclusivitate, la DC NEWS LIVE, cum intenționează să reformeze parchetele din România pe model german. 

Tiberiu Nițu consideră inutile parchetele de pe lângă judecătorii și intenționează să le concentreze pe lângă tribunale și curție de apel. 

Întrebat de analistul Bogdan Chirieac dacă o să avem și o reformă a Parchetului, a Ministerului Public, Tiberiu Nițu a declarat, la DC NEWS LIVE: "Eu mi-am propus acest lucru. Am un proiect de reorganizare a parchetelor, strâns legat de poliție, dar nu l-am inventat eu, nu l-am visat eu noaptea, l-am văzut prima dată în Germania, unde parchetele sunt organizate doar lângă tribunale și curți de apel. Ei n-au parchete pe lângă judecătorii, în diferite zone extrem de îndepărtate. Ei au concentrat procurorii, cum ar fi la noi, în reședințe de județ, și acolo sunt 50 de procurori. Nu mai avem procurori în comuna cutare, orășelul cutare. Și am spus să facem și noi această reformă, să reorganizăm parchetele pe lângă tribunale și curți de apel.

Sunt mai multe argumente în favoarea acestui sistem, pentru că statul investește într-un tânăr doi ani la Institutul Național al Magistraturii, nu vă mai spun cât muncește acel tânăr să intre la INM, concurența este imensă, și după doi ani de INM îl duci procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria nu știu care, unde sunt doi judecători în tot parchetul. Cum să se dezvolte profesional acel om, ce așteptări să ai la el după cinci ani de muncă în acea zonă? Eu am propus să modificăm legea de organizare judiciară, care spune că pe lângă fiecare instanță există un parchet, ca să-mi dea libertatea să am parchete acolo unde cred eu necesar. Mi se invocă, dom'ne, îndepărtezi justiția de cetățean. Și eu spun, nu îndepărtez justiția. În materie penală, 95% dintre dosarele Ministerului Public sunt instrumentate de poliție, doar 5% le face procurorul efectiv. În spațiul pe care-l eliberez din comuna X, pentru că sunt parchete și-n comune, duc poliția judiciară care va face doar cercetare penală". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel