Exclusiv. Ce se va întâmpla cu Delta Văcărești. "Nu cred că autoritățile au chef de un scandal. Vor urma proteste de stradă"

Delta Văcărești este la un pas să fie declarată Parc Natural. Marți, 29 aprilie, consilierii generali ai Capitalei au pe ordinea de zi un proiect care prevede avizarea administrativă a zonei naturale formate în jurul Lacului Văcărești din București. Acesta ar reprezenta ultimul pas înainte de hotărârea de Guvern care ar putea face din Delta Văcărești arie protejată de interes național. Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta, a vorbit pentru DC News despre acest subiect.

"Este documentul care lipsește în momentul de față de la dosarul pentru înființarea ariei protejate. Sperăm că marți se va rezolva acest aspect. Nu știm cum se va vota, dar avem toată susținerea din partea autorităților și consilierilor. Sperăm să depășim acest moment birocratic și să finalizăm. Da, este un semnal bun faptul că autoritățile române au înțeles utilitatea acestui proiect. Statutul de arie naturală protejată contribuie la protejarea speciilor și peisajului de acolo. În al doilea rând, contribuie la ameliorarea calității vieții bucureștenilor pentru că vorbim despre o zonă minunată pe care o pot vizita și de care se pot bucura. Va fi un muzeu viu la doi pași de Universitate. Este o zonă pe care o merităm ca locuitori ai orașului și pentru care ne zbatem de doi ani. Să sperăm că vom reuși. Este ciudat că sunt doar argumente pozitive, dar care sunt foarte greu înțelese de autorități. Nu mă refer la Ministerul Mediului - cei de aici ne susțin foarte mult. Mă refer la autoritățile locale. Sperăm că marți vom primi avizul pentru a merge mai departe spre hotărârea de Guvern", a spus Dan Bărbulescu pentru DC News.

VEZI ȘI: Delta Văcărești, la un pas să fie declarată Parc Natural

Directorul executiv al asociației Salvați Dunărea și Delta a zis că următorul pas - după ce zona va fi avizată - este elaborarea hotărârii de Guvern care deja este pregătită: "Va fi inițiată de Ministerul Mediului și semnată de domnul Victor Ponta. Premierul ne-a spus că așteaptă cu stiloul deschis să semneze hotărârea de Guvern. Sunt declarații, să sperăm că vor fi și fapte".

VEZI ȘI: Românii pot avea o a doua Deltă, dacă obligă Guvernul să acționeze - GALERIE FOTO

Întrebat care ar fi scenariul în cazul în care Delta Văcărești nu va primi avizarea administrativă a zonei naturale, Dan Bărbulescu a zis: "Sun câteva zeci de mii de oameni care se vor mobiliza la nivel de mesaje. Noi vom comunica foarte deschis acest lucru. Dacă zona nu va fi avizată, vom spune că autoritățile nu au înțeles acest proiect. Vorbim despre un proiect sprijinit de foarte multă lume. Nu cred că este vreun bucureștean care să se opună acestui proiect.   Nu am întâlnit până acum opoziție. Nu cred că autoritățile noastre, care au intrat acum în campanie electorală, au chef de un scandal. Este o necesitate în orașul București. Dacă nu vom primi acest aviz, vom comunica refuzul autorităților de a colabora. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor urma și proteste la nivel de stradă".

Dan Bărbulescu se luptă de doi ani cu birocrația și în tot acest timp a avut mai multe probleme despre care ne-a povestit: "Zona Văcărești este în continuare la dispoziția celor care aruncă gunoi, la dispoziția braconierilor și incendiatorilor. Este o zonă care suferă. Zona necesită intervenție în direcția protejării la modul grabnic. Oamenii vin acolo și dau foc. În momentul în care vom avea toate actele, vom putea institui o protecție în Delta Văcărești. Dacă prelungim agonia, nu vom mai avea nimic acolo. Este nevoie de protecție. Dacă protecția nu va veni, vom face scandal".

Statutul de arie naturală protejată ar contribui la conservarea unor habitate naturale importante şi la menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel