EVZ îl denunță pe Mircea Badea. Vrea să fie primul om din presă pedepsit de noul Cod Penal pentru atacarea magistraților

Mircea Badea a postat pe pagina lui de Facebook un comentariu despre cazul latifundiarului din Pipera. "Magistraţii nu-l lasă pe Becali să se opereze. Cum dracului au ajuns nişte criminali să ocupe posturi de magistraţi?", a scris prezentatorul emisiunii "În gura presei".  În urma acestui mesaj, Evenimentul Zilei s-a autosesizat și dă de înțeles că ar vrea ca Mircea Badea să fie primul jurnalist pedepsit de noul Cod Penal. 

EVZ i-a cerut opinia Cristinei Guseth, director Freedom House România, care a spus că art. 276 trebuia menţinut. "De când au apărut primele condamnări în cazuri de mare corupţie, asistăm la atacuri josnice, menite să intimideze magistraţii, propagate de către instituţii de presă de­ţinute de oameni politici cu dosare penale aflate pe rolul instan­ţelor.

 Art.276 ar fi descurajat astfel de atacuri murdare, care nu sunt caracteristice presei occidentale, ci presei kompromat din spaţiul fostei URSS. Eliminarea articolului, solicitată insistent de către unii invitaţi şi așa-zişi ziarişti de la Antena 3, va duce la încurajarea atacurilor pe bază mincinoasă şi denigratoare la adresa magistraţilor", a spus Cristina Guseth.

Ce spunea Articolul 276

Textul prevedea că "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

EVZ face o comparație cu ceea ce se întâmplă în America

EVZ scrie că în America nu merg lucrurile ca la noi, iar defăimarea unui magistrat este pedepsită crunt. Mai precis, vorbim despre pedepse cu amendă sau închisoare până la cel mult zece ani. Un astfel de caz a captat atenţia întregii Americi în 2002, când un judecător de la o instanţă superioară din statul Massachusetts a câştigat procesul intentat ziarului Boston Herald.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel