Evoluții pozitive la Bugetul General. Alexandru Nazare: Deficitul, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2020

Evoluții pozitive la Bugetul General. Alexandru Nazare: Deficitul, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2020  /  Sursa foto: Facebook Alexandru Nazare
Evoluții pozitive la Bugetul General. Alexandru Nazare: Deficitul, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2020 / Sursa foto: Facebook Alexandru Nazare

Alexandru Nazare, minsitrul Finanțelor, se declaraă încântat de evoluțiile pozitive înregistrare în primul trimestru al acestui an în ceea ce privește creșterea economică.

Ministrul finanțelor atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, despre evoluțiile pozitive înregistrate de România în economie în primul trimestru al acestui an:

„Execuția bugetară din primele patru luni ale anului 2021 continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului și validează prognozele de creștere economică ale instituțiilor internaționale. Este în continuare nevoie de disciplină și fac apel la toți ordonatorii de credite să mențină o atitudine prudentă în ceea ce privește volumul cheltuielilor bugetare.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, avem o creștere a veniturilor însoțită de o creștere a investițiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiții. Cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creșterii semnificative a cheltuielilor de investiții, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB față de primele patru luni ale anului 2020“, precizează ministrul Finanțelor.

Progrese mari față de aceeași perioadă a anului 2020

„În perioada ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 118,39 miliarde lei, cu 20,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive, cele mai pronunțate înregistrându-se în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene și impozitelor pe proprietate.

Cheltuielile pentru investiții în primele patru luni ale anului au fost în valoare de 13,13 miliarde lei, în creștere cu 3,17 miliarde lei (+31,8%) comparativ cu perioada similară a anului trecut (9,96 miliarde lei). Mai mult de jumătate din acestea au fost finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Execuția BGC în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde lei (1,18% din PIB), în scădere cu 6,12 miliarde lei față de deficitul de 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB), înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020.

Măsurile cu caracter excepțional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat, generând plăți cu caracter excepțional în valoare de 4,91 miliarde lei“, a scris Alexandru Nazare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel