Evgheni Prigojin i-ar fi spus lui Vladimir Putin că are îndoieli cu privire la războiul din Ucraina

 Evgheni Prigojin i-ar fi spus lui Vladimir Putin că are îndoieli cu privire la războiul din Ucraina / Foto: Kremlin.ru
Evgheni Prigojin i-ar fi spus lui Vladimir Putin că are îndoieli cu privire la războiul din Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Evgheni Prigojin i-ar fi spus președintelui rus Vladimir Putin că are îndoieli cu privire la războiul din Ucraina.

Pe măsură ce rapoartele despre pierderile Rusiei în Ucraina au circulat în septembrie, un membru al cercului lui Vladimir Putin i-a spus președintelui rus despre temerile legate de gestionarea războiului de către Kremlin. Marți, The Washington Post a raportat că sfătuitorul președintelui rus este Evgheni Prigojin, un om de afaceri, aliat de multă vreme al lui Putin.

Prigojin a negat raportul publicat de The Post și a spus că "nu a criticat conducerea Forțelor Armate ale Federației Ruse în timpul conflictului din Ucraina". Totuși, Evgheni Prigojin a exprimat anterior critici împotriva conducerii militare a țării.

Atunci când șeful Republicii Cecene, Ramazan Kadîrov, a făcut apel la un comandant rus și la ofițeri superiori după ce trupele Moscovei au fost forțate să fugă din orașul ucrainean Lyman, Prigojin ar fi fost ecoul acestor critici, anunță BBC, potrivit Insider.

Iată ce știm despre Prigojin:

Înainte de a-și strânge averea, Prigojin a stat câțiva ani într-o colonie penală rusă

Născut la 1 iunie 1961, la Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, Rusia, Evgheni Prigojin a fost condamnat pentru agresiune, tâlhărie și fraudă în 1981, potrivit documentelor judecătorești obținute de Meduza, o publicație independentă rusă. El a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-o colonie penală, dar a fost eliberat după nouă ani, în jurul căderii Uniunii Sovietice.

Prigojin și-a început ascensiunea în domeniul alimentar la scurt timp după eliberare, deschizând un stand de hot-dog, au relatat cei de la The New York Times.

Apoi a deschis un magazin de proximitate înainte de a înființa un lanț de restaurante de lux împreună cu câțiva parteneri în Sankt Petersburg. Putin își sărbătorea ziua de naștere în localul unde se servea masa.

Și-a câștigat porecla de "bucătarul lui Putin"

Prigojin a fondat una dintre companiile sale majore, Concord Catering, în 1996, când și-a început afacerea cu restaurante, a raportat Wired. Deși nu era chiar un bucătar, potrivit The Times, el și-a câștigat curând porecla de "bucătarul lui Putin".

Nu este clar când a primit numele, dar în următorul deceniu, afacerea de catering a lui Prigojin a primit contracte guvernamentale profitabile pentru a hrăni școlile și armata Rusiei, precum și o oportunitate de a găzdui banchete de stat. Concord Catering a servit la inaugurările lui Dmitri A. Medvedev și Putin, a informat sursa citată.

Contractele de stat într-un interval de cinci ani au fost raportate a fi în valoare de 3,1 miliarde de dolari, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție.

El conduce și alte companii și a finanțat una care a fost acuzată de amestec în alegerile din SUA

Pe lângă afacerea sa de catering, Prigojin este cunoscut public că a fondat Concord Management and Consulting Company și că și-a deschis propriul serviciu de știri online.

Un rechizitoriu din 2018 al Departamentului de Justiție a susținut, de asemenea, că Prigojin a finanțat o așa-numită fabrică de troli, cunoscută sub numele de Agenția de Cercetare pe Internet.

Rechizitoriul, care includea alți 12 ruși și companiile de catering și consultanță ale lui Prigojin, a susținut că Agenția de Cercetare a Internetului "s-a angajat în operațiuni pentru a interfera cu alegerile și procesele politice". Compania a făcut acest lucru în parte prin crearea de "false personalități americane" și prin operarea de pagini de social media care discutau politică și probleme sociale. Evident, Prigojin a negat implicarea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel