Urmărește emisiunea live


Eveniment de Ziua Marinei în Herăstrău. Concursuri și plimbări cu vaporașul

Ziua Marinei Române a fost marcată, luni, în parcul Herăstrău din Bucureşti, prin ridicarea drapelului şi a marelui pavoaz, un ceremonial religios, dar şi prin concursuri marinăreşti şi plimbări gratuite cu vaporaşul. În cadrul serviciului religios, a fost sfinţită o ancoră de flori, care a fost depusă ulterior pe lacul Herăstrău.

La monumentul ridicat în cinstea eroilor marinari au fost depuse coroane de flori din partea Statului Major al Forţelor Navale Române şi a Sindicatului Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Reprezentantul Şefului Statului Major al Forţelor Navale, comandor Marian Săvulescu, a citit un ordin al ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne şi ministrului Transporturilor privind sărbătorirea Zilei Marinei, subliniind că participarea la operaţii navale complexe în cadrul NATO demonstrează capacitatea operativă de care dispun forţele navale române, dar şi calitatea deosebită a echipajelor.

"Exerciţiile multinaţionale, care din acest an cresc în amploare şi devin tot mai complexe, la care au participat nave de luptă ale marinei, alături de forţele aliate şi cele partenere, au contribuit la creşterea nivelului de integrare a forţelor navale în structurile NATO", a spus el.

Marian Săvulescu a menţionat că este necesar ca instituţiile militare de învăţământ să anticipeze evoluţia echipamentelor, astfel încât specialiştii formaţi pentru marina militară şi poliţia de frontieră să poate răspunde tuturor provocărilor.

"România menţine (...) una dintre cele mai bine securizate frontiere externe ale UE. (...) La frontiera maritimă externă a UE rata de detecţie crescută a descurajat cazurile de migraţie ilegală, a prevenit sau a permis identificarea tuturor cazurilor de pescuit ilegal", a adăugat el.

Comandorul Vasile Brădean a reamintit că în 1928 a fost înfiinţată Liga Navală Română, moment la care s-a hotărât ca Regina Maria să fie declarată protectoarea Ligii Navale Române şi a Marinei Române, dar şi ca ziua de 15 august să fie declarată Ziua Marinei Române. În 1990, după o întrerupere de 45 de ani, s-a hotărât reluarea activităţii Ligii în Bucureşti, iar în anul 1991 s-a organizat pentru prima dată sărbătorirea Zilei Marinei în Bucureşti, la debarcaderul lacului Herăstrău.

În timpul festivităţilor, a debarcat pe cheu zeul Neptun, cu tridentul său, spunându-le celor prezenţi că "a părăsit palatele de mărgean din străfunduri şi a străbătut stihiile albastre ale mărilor", "a oprit vânturile şi a netezit valurile", pentru a-i asigura pe marinarii români de protecţia sa, oriunde vor naviga. Sute de bucureşteni au beneficiat în mod gratuit de scurte croaziere pe lacul Herăstrău, pe navele Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement. De asemenea, zeci de copii şi adulţi s-au întrecut în concursuri precum trasul la parâmă, fuga în sac, fuga cu oul în lingură, după ce marinarii le-au făcut câteva demonstraţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel