EXCLUSIV  Evaziunea produselor petroliere, de 2 miliarde de euro/an. Subiectul despre care nu vorbește nici Vasile Marica: Nu mai vreau să stau trei ani în casă

Evaziunea produselor petroliere, de 2 miliarde de euro/an. Unsplash.com/ autor  Ibrahim Boran
Evaziunea produselor petroliere, de 2 miliarde de euro/an. Unsplash.com/ autor Ibrahim Boran

Vasile Marica, președintele Sed Lex, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre evaziunea fiscală în zona produselor petroliere și despre neputința cu care se confruntă funcționarii publici în încercarea de a opri contrabanda. 

Vasile Marica, președintele Sed Lex, spune că o problemă majoră în lupta împotriva evaziunii fiscale este lipsa personalului de specialitate. Acesta afirmă că deși sunt pregătiți zeci de oameni pentru aceste poziții, ei sunt ”furați” de bănci și multinaționale, unde sunt plătiți cu salarii astronomice.

”Am înțeles că este o chestie de vreo două miliarde de euro pe an”, a deschis analistul politic Bogdan Chirieac discuția. 

”Ați atins un moment în care am început să nu ne mai jucăm că `ce fac unii, că ascund în spatele unui camion de țigări`. Acolo sunt prețuri pe transfer, pe modul în care intră, cum pleacă, banii de aici. Sunt mult mai multe. E clar că, de cele mai multe ori, tot ce trece, către anumite zone în care se desfac produsele astea, ar trebui controlate, în primul rând, de cei care sunt cei mai mari, de cei care încearcă să spună că dețin controlul. Și știți care sunt cei mai mari, nu trebuie să fac eu reclama lor aici. Iar cei mici...  ar trebui să colaboreze toată lumea, ca să nu se întâmple lucrul acesta. 

Aceasta este o altă problemă, zona accizabilă. O problemă care trebuie întărită, pe parcurs. Sunt puțini oameni specialiști, nici eu nu mă pricep foarte bine, să vă spun cinstit. Trebuie întărită zona aceasta. Cum vrei să pregătești un specialist pe zona aceasta, vin băieții, îl plătesc și îl iau la ei”, a declarat Vasile Marica în cadrul interviului de la DC News. 

Oamenii buni, atrași de ”băieți” cu salarii de mii de euro pe lună

”Asta se întâmplă în România astăzi?”, a întrebat uimit Bogdan Chirieac. 

”De exemplu, la prețurile pe transfer, am pregătit aproape 30 de oameni și nu mai este decât unul acum. I-au luat băncile, companiile mari. Imediat i-au luat și nu le dau puțin. 5, 7, 9 -10 mii de euro, pe lună”, a explicat președintele Sed Lex. 

”Dacă noi, ca ziariști, am aflat ca evaziunea fiscală a produselor petroliere e undeva la 2 miliarde de euro pe an, presupun că știți si dumneavoastră, știu și instituțiile statului, de aceea pregătiți 30 de oameni”, a adăugat analistul politic Bogdan Chirieac. 

”Ar trebui 300”, a răspuns președintele Sed Lex. 

”Și de ce nu pregătiți 300?”, a exclamat gazda emisiunii. 

”Păi, ați spus și dumneavoastră. Dacă știu și instituțiile statului. Despre ce mai discutăm? Dumneavoastră vă închipuiți că intră un tir de țigări în România cu sprijinul unui vameș, sau cum?”, a răspuns Vasile Marica. 

”Eu așa credeam!”, a spus Bogdan Chirieac. 

”Și eu la fel, poate dacă eram naiv. Adică vă închipuiți că ăla deschide și zice `Eu fac afacerea asta, e șmecheria mea, îl tranzitez până dincolo` și trece toată România asta singur? Un produs petrolier trece din Moldova până dincolo singur și nimeni nu știe și nu a văzut nimeni. De aici încolo, eu nu vreau să mă mai pronunț, că nu mai vreau să stau trei ani în casă”, a explicat seful Sed Lex. 

VIDEO:

Citește și: Vasile Marica: Băsescu este unul dintre cei care m-au chinuit cel mai mult. Familia mea era în pericol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel