Evadarea unor români din Tiraspol, de Ziua Națională

Vitalie Beşleaga şi Serghei Bevziuc, cei doi cetățeni din Moldova, cofondatori ai întreprinderii "Varniţa Unicum", aflați în arest ilegal în regiunea transnistreană, au fost ajutați să evadeze noaptea trecută. În prezent, aceștia se află în Chișinău și sunt sub observație medicală.

După un an de închisoare, acum o lună avocaţii celor doi au obţinut eliberarea lor. Deţinuţii nu au reuşit însă bine să iasă din închisoare şi au fost răpiţi de persoane necunoscute, pentru ca a doua zi să se anunţe că au fost arestaţi din nou, pentru alte capete de acuzare.

Au reușit să fugă având un plan bine pus la punct

Vitalie Beşleaga şi Serghei Bevziuc au reușit să scape cu ajutorul activistului Andrei Batereanu, dar și cu sprijinul primarului din Varnița, Alexandr Nichitenco. Cu toate acestea, edilul neagă că ar fi avut vreo implicare în evadarea celor doi. În plus, Alexandr Nichitenco a reconfirmat că Vitalie Beşleaga şi Serghei Bevziuc au ajuns sâmbătă noaptea în Varnița, după care s-au îndreptat spre Chișinău, reiterându-și bucuria că aceștia au reușit să scape.

Reţinerea celor doi antreprenori a avut loc din cauza unui conflict iscat între Beşleaga şi aşa-numitul ministru de interne din regiunea transnistreană, scrie deschide.md.

Cazul Ilie Ilașcu

Un caz asemănător a fost cel al lui Ilie Ilașcu, fost deținut politic al regimului de la Tiraspol (1992-2001). El a fost condamnat la moarte (1992) de către o instanță neconstituțională subordonată politic Moscovei. În rezultatul presiunilor politice efectuate asupra Federației Ruse de către comunitatea internațională, Ilie Ilașcu la 5 mai 2001 a fost transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României.

Ce spunea Ilie Ilașcu în 2011

"Domnilor parlamentari, am emoţii. Doamnelor şi domnilor, vreau să va spun cîteva cuvinte de la aceasta înaltă, de la acest înalt for. În primul rînd doresc să mulţumesc tuturor celora care nu şi-au precupeţit forţele şi au activat pentru eliberarea mea. Din păcate, mi-au rămas trei colegi de luptă în detenţie şi v-aş ruga, ca şi cum a fost cu cazul meu, să îi scoatem din închisorile tiraspolene şi pe ei.

În toţi aceşti ani am simţit susţinerea Dvs, a întreg poporului român, nu numai pentru mine, dar pentru întregul neam romanesc, îndeosebi cel din Basarabia, care, din păcate, a suferit poate cu mult, foarte mult în aceşti ani şi mai suferă şi în prezent. Cu românii din Transnistria, care au avut marea nefericire să suporte un război nedrept în 1992 în care am participat şi eu, şi am căzut prizonier. Şi am fost prizonier de război şi nu terorist cum m-au numit unii. Vă promit că îmi voi depune tot efortul de a activa cu Dvs în forul ţării. Va multumesc încă o dată pentru susţinere", spunea Ilie Ilașcu în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel