Cei mai satisfăcuți oameni de viața lor sunt cei din nordul Europei, la polul opus situându-se bulgarii, în timp ce românii se clasează, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat, peste media mulţumirii faţă de propria viaţă în Uniunea Europeană.
Un clasament al ţărilor europene în funcţie de satisfacţia pe care o au în viaţă proprii cetăţeni, realizat de Eurostat, relevă că România se plasează peste media mulţumirii faţă de propria viaţă în Uniunea Europeană.
Românii se declară mai fericiţi decât media cetăţenilor Uniunii Europene, relevă un clasament publicat, astăzi, de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, cu ocazia Zilei Mondiale a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie.
Ţările europene au fost clasificate în funcţie de media percepţiei propriilor cetăţeni, în 2013, zero însemnând deloc satisfăcut, iar 10 însemnând foarte satisfăcut.
Satisfacţia faţă de calitatea vieţii este influenţată de factori precum situaţia financiară, starea socială, vârsta, sănătatea sau aşteptările de la viaţă.
Pentru culegerea datelor, cetățenii Europei au fost întrebați cât de mulțumiți sunt de viața lor în prezent?
În urma rezultatelor s-a stabilit că media mulţumirii faţă de propria viaţă în Uniunea Europeană, este de 7,1 puncte, ceea ce face ca România să se plaseze deasupra acestei medii cu 7,2 puncte, peste ţări precum Franţa, Cehia sau Croația sau Spania.
Românii sunt cu atât mai mulţumiţi de viaţă cu cât sunt mai tineri, între 16 şi 24 de ani, nivelul de satisfacţie fiind de 8 puncte, între 25 şi 34 de ani, scade la 7,5 puncte, iar între 35 și 49 de ani, nivelul de satisfacție este de 7,4. Însă între 50 și 64 de ani, se observă o scădere mare a nivelului de satisfacție privind propria viață, acesta fiind 6,9 puncte, pentru ca peste 75 de ani, acesta să coboare mult sub media europeană, ajungând la 6,2 puncte.
Cei mai puțin satisfăcuți de viața lor, bulgarii
În fruntea clasamentului se poziționează locuitorii din Danemarca, Finlanda și Suedia, cu o medie generală de 8,0, fiind urmați de cetățenii din Olanda și Austria (ambele cu 7,8 puncte). La polul opus al scalei, locuitorii din Bulgaria (4,8) au fost de departe cel mai puțin mulțumiți, urmaţi de greci, unguri, ciprioți şi portughezi, cu câte 6,2 puncte.
Venitul nu a fost factorul care a influențat în cea mai mare măsură mulţumirea unei persoane, ci starea de sănătate. Alți factori care influenţează mult mulţumirea unei persoane au fost existenţa unui loc de muncă şi relaţiile sociale.
O altă constatare a datelor colectate de Eurostat a fost că există un decalaj infim între femei și bărbați privind satisfacția față de propria viață, de numai 0,1.
Datele publicate, joi, de Eurostat, reprezintă o primă parte a unui raport mai amplu care va fi publicat în iunie 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu