Europarlamentarii susţin Certificatul Digital. "Libera circulaţie nu trebuie să fie afectată"

Pixabay
Pixabay

Certificatul european privind COVID-19 este susținut de europarlamentarii de la Strasbourg, care doresc redeschiderea granițelor după pandemie. 

Parlamentarii europeni reuniți la Strasbourg au dezbătut situația certificatului digital UE privind COVID-19. Aceștia sunt de părere că documentul va contribui la ridicarea restricţiilor și îmbunătățirea libertății de circulație, drept afectat în ultimul an de pandemie. 

Scopul certificatului este acela de a facilita călătoriile mai sigure și mai simple. Documentul va specifica dacă o persoană este vaccinată, dacă a fost vindecată de boală sau dacă are un test PCR negativ. Pașaportul COVID poate fi verificat deja în 23 de țări, acestea fiind pregătite tehnic, cu toată infrastructura necesară, alte 9 țări emițând și verificând deja cel puțin un tip de certificat. 

Europarlamentarii susțin certificatul COVID-19

„Toţi cetăţenii din Uniunea Europeană se aşteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a declarat deputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), citat de Digi24. Acesta a mai declarat că cetățenii europeni doresc „coordonare şi predictibilitate la graniţele noastre interne". 

„Dorim să transmitem acest mesaj cetăţenilor europeni că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili libertatea de mişcare”, a spus europarlamentarul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), care a mai adăugat că libertatea de mișcare este un drept apreciat de cetățenii europeni și că negocierile privind documentul în cauză au ajuns repede la o concluzie. 

„Europenii îşi doresc cu ardoare să-şi recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulaţie în Europa. De fapt mozaicul de reguli naţionale le face imposibilă deplasarea”, a declarat eurodeputata olandeză Sophie in 't Veld (Renew). 

Libera circulație se va relua în UE

Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni)  consideră că certificatul COVID-19 „trebuie să faciliteze libera circulaţie, nu să o condiţioneze" şi a subliniat că "această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie".

Și comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, a declarat că "certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre şi va fi acceptat peste tot în Europa, contribuind la o ridicare graduală a restricţiilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel