Europarlamentare 2019. Orban: Un lucru extrem de grav pe care îl semnalăm în cadrul procesului electoral

Ludovic Orban, presedintele PNL
Ludovic Orban, presedintele PNL

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a susţinut că formaţiunea sa a primit semnale din aproape toate judeţele că ar exista operatori de tabletă "care fac tot posibilul pentru a-i determina" pe cetăţeni să nu se înregistreze la votul pentru referendum.

"Un lucru extrem de grav pe care îl semnalăm este insistenţa ilegală a operatorilor de tabletă în a-i determina pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum. În decizia Biroului Electoral Central, operatorii de tabletă trebuie să informeze cetăţenii că pot să voteze la ambele scrutine - şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni în mod insistent dacă sunt siguri că votează la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni dacă votează la referendum. Nu trebuie să repete niciun fel de întrebare legată de referendum. Avem semnale din aproape toată ţara, din aproape toate judeţele că există foarte mulţi operatori de tabletă din cadrul secţiilor de votare care fac tot posibilul pentru a-i determina pe oameni să nu se înregistreze la votul pentru referendum. Le atrag atenţia acestor operatori desemnaţi de AEP - o instituţie controlată de putere: a împiedica exercitarea dreptului de vot constituie o gravă infracţiune", a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Orban a menţionat că le-a transmis reprezentanţilor PNL din secţiile de votare să monitorizeze dialogul dintre operatorul de tabletă şi cetăţenii români veniţi la vot şi să se asigure că operatorii nu influenţează alegătorii.

"În caz contrar, le-am solicitat tuturor delegaţilor de la secţiile de votare să depună plângere penală împotriva operatorului de tabletă, să solicite preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare să determine operatorul de tabletă la un comportament corect, legal şi în conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, iar în cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare refuză şi el să determine un comportament legal al operatorului de tabletă, să iniţieze toate demersurile legale", a menţionat el.

Orban a atras atenţia şi asupra "turismului electoral".

Votanți cu autocare



"Avem semnale că autocare cu cetăţeni veniţi din alte judeţe votează în Bucureşti. La 'Lucian Blaga', în Bucureşti, ni s-a semnalat prezenţa unor autocare cu număr de Teleorman. De asemenea, ni s-a semnalat la Amărăştii de Sus, din judeţul Dolj, prezenţa unor autocare cu cetăţeni care vin la vot şi care în mod evident au fost aduşi la vot", a spus el.

Liderul PNL a adăugat că "în multe secţii de votare este împiedicată" exercitarea dreptului la vot a românilor care sunt internaţi în spitale publice, deoarece unii preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare nu vor să trimită urna mobilă în unităţile medicale.

"Ştim că a existat o decizie a Biroului Electoral Central clarificatoare privitoare la modul în care se permite exercitarea dreptului la vot a cetăţenilor români care sunt internaţi în spitale. Solicităm tuturor preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care au spitale pe raza secţiilor să permită exercitarea dreptului de vot al acestor români, să trimită urna mobilă în spitalele publice, pentru că solicitarea de exercitare a dreptului de vot cu urnă mobilă a fost făcută, este trimisă sub semnătura managerilor de spital şi nu există nicio motivaţie legală prin care poate fi împiedicată", a mai spus el.

Ștampila de control

Preşedintele liberal a arătat că o serie de semnalări vizează ştampila de control, care fie nu se aplică pe buletinele de vot la referendum, fie se aplică în alt loc decât cel stabilit prin lege.

"De asemenea, am instruit delegaţii PNL din birourile electorale ale secţiilor de votare ca, în cazul în care nu se aplică ştampila în mod corect, în conformitate cu legea, să atragă atenţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare şi, de asemenea, în cazul în care se persistă în acest comportament ilegal, să formuleze plângere penală, pentru că este evidentă intenţia de a anula buletinul de vot în cazul în care nu se aplică ştampila de control pe buletinul de vot, în momentul în care se înmânează cetăţenilor care votează la referendum cele două buletine de vot", a explicat el.

Totodată, a semnalat "prezenţa" unor aleşi locali ai PSD - primari, viceprimari, consilieri locali - atât în interiorul secţiilor de votare, cât şi la intrarea în secţii, care ar încerca să îi determine pe cetăţeni să nu ia buletinele de vot pentru referendum.

"În cazul în care acest comportament ilegal persistă, vom formula plângeri penale împotriva tuturor aleşilor locali care încearcă să îi determine pe oameni să nu voteze la referendum", a subliniat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel