Europarlamentare 2019. Mara Mareş (PNL Braşov):Vom propune un manual unic pentru accesarea fondurilor europene în întreaga UE

Viitorii europarlamentari ai PNL vor propune crearea unei proceduri unice de accesare a fondurilor europene în toate statele membre, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Mara Mareş.

Potrivit acesteia, corelat cu această măsură, PNL vrea să ofere posibilitatea legală ca autorităţile române să poată accesa direct, fără concursul Guvernului de la Bucureşti, fondurile europene. 'Europa ne dă regulile jocului, iar România vine şi mai adaugă nişte reguli în plus, care nu fac decât să încetinească absorbţia fondurilor europene, să blocheze şi să ne aducă acolo unde suntem acum, pe ultimele locuri la absorbţia fondurilor europene. Putem să ne uităm la exemplul Poloniei, care are nişte proceduri foarte simple, nişte proceduri digitale, iar absorbţia lor de fonduri europene este de 99%. Ce înseamnă acest manual unic? Că singurele reguli care vor trebui urmate de către orice stat membru vor fi cele impuse de UE şi nu acea suprabirocratizare impusă de statele membre şi de către România în acest caz', a afirmat Mara Mareş.

Ea a dat ca exemplu comuna braşoveană Beclean, care a solicitat fonduri pentru dezvoltarea reţelei de canalizare şi care, având sub 2.000 de locuitori, nu a putut beneficia de finanţare. 'Europa ne dă aceşti bani, însă România, guvernul PSD-ALDE vine şi spune că nu ai cum să aplici dacă nu ai peste 2.000 de locuitori în comună', a spus deputatul PNL. Candidatul PNL pentru alegerile europarlamentare, eurodeputatul Siegfried Mureşan, a subliniat, la rândul său, că poziţia PNL privind politica agricolă comună nu este de diminuare a subvenţiilor, ci dimpotrivă creşterea subvenţiei la hectar pentru fermierii români până la nivelul mediu din celelalte ţări europene.

'În anul 2014, când au fost negociate subvenţiile pentru perioada 2014-2020, guvernul de atunci a negociat în mod defavorabil pentru România şi subvenţia pe care o primesc fermierii români este mai mică decât cea pe care o primesc fermierii din alte ţări europene. Acest lucru este incorect şi îl vom corecta noi, europarlamentarii PNL. De asemenea, vom cere lansarea a două programe europene pentru fermierii români - programul Prima fermă şi programul Prima seră, prin care orice român care doreşte să deschidă o fermă sau o seră în România să poată fi ajutat cu fonduri de până la 100.000 de euro fonduri nerambursabile.

Cred că vor fi interesaţi de aceste programe mulţi tineri care doresc eventual să preia ferma părinţilor, să se aşeze la sat şi mai ales cetăţenii români care au lucrat în agricultură în Spania, Italia, au acumulat experienţă acolo, doresc să se întoarcă acasă şi o vor face dacă sunt ajutaţi', a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureşan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel