Europa riscă "înghețul": "Rusia se va ocupa de Ucraina după Soci"

putin tusk merkel
putin tusk merkel

Liderii țărilor europene sunt îngrijorați că Rusia ar putea sista exportul de gaze naturale în contextul crizei politice din Ucraina. Un avertisment de la cel mai înalt nivel este lansat de Donald Tusk, premierul Poloniei, care spune că implicarea timidă a Rusiei în situația din Kiev se va schimba după Jocurile de iarnă de la Soci.

"Odată ce Jocurile se vor finaliza, Moscova va face uz de pârghia sa preferată, robinetul de gaz, şi această presiune se va simţi în toată Europa", a declarat Tusk, într-un interviu pentru "Radio Polonia", citat de antena3.ro.

Tusk este primul oficial de înaltă funcție și cu mare influență care atrage atenția, fără ocolișuri, că insecuritatea energetică a Europei ar putea lăsa Bătrânul Continent descoperit în lupta pentru Ucraina. Premierul Poloniei este unul dintre apropiații cancelarului Germaniei, Angela Merkel, numele său vehiculându-se în mediile de la Bruxelles pentru șefia Comisiei Europene. Polonia este, totodată, foarte sensibilă la evoluția crizei politice din Ucraina, pentru că se învecinează la Est cu fostul satelit sovietic.

Monopolul mondial asupra gazelor naturale a fost folosit nu doar o dată de Rusia drept instrument de politică externă. În 2005, de exemplu, Moscova a umblat la robinet lăsând Ucraina și Georgia fără gaze. La conducerea Ucrainei se afla atunci o coaliție pro-Occidentală, în timp ce Georgia se orienta la rândul ei spre Vest.

Țările vecine Ucrainei să pregătesc de război civil la Kiev. Asul din mâneca Rusiei și trei scenarii de final

Gazprom a anunțat, luni, că Ucraina are o factură neplătită la gaze naturale în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Palida implicare a Rusiei în conflictul din Ucraina este pusă de mulți analiști pe seama Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, care se vor desfășura între 7 și 23 februarie. Însuși Donald Tusk crede că Rusia este perfect conştientă de faptul că acţiunile inadecvate pot duce la boicotarea totală a Jocurilor de către politicienii europeni.

Pe lângă sume colosale de bani, președintele Vladimir Putin a făcut și investiții politice în vederea Jocurilor de la Soci. Una dintre acestea este considerată eliberarea din închisoare a fostului magnat Mihail Hodorkovski, poate cel mai influent rival politic al lui Putin, care a făcut 10 ani de detenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel