Europa rămâne fără o treime din gazul rusesc: Un gazoduct a fost avariat masiv de trupele ruse. Lugansk și Donețk rămân complet fără alimentare cu gaze

Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru orice consecințe umanitare după ce fluxurile de gaz rusesc către Europa printr-un punct de tranzit din Ucraina s-au secat miercuri, a declarat șeful operatorului de gazoduct al Ucrainei.

Gazprom, controlat de Kremlin, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că expediază în continuare gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au fost calculate la 72 de milioane de metri cubi (mcm) miercuri, în scădere de la 95,8 mcm marți.

Ucraina va suspenda fluxul de gaz prin punctul de tranzit Sokhranovka, despre care a spus că livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina, acuzând intervenția forțelor rusești de ocupație.

Acesta a spus că acțiunile forțelor ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie au pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem ucrainean de transport al gazelor și că va muta fluxurile în altă parte.

„În această dimineață (compania de stat rusă de gaze) Gazprom a oprit transportul din Federația Rusă la punctul de intrare „Sokhranivka”, a scris Sergiy Makogon, directorul general al Sistemului de transport al gazelor din Ucraina, pe Facebook. 

El a mai spus că macaralele au fost blocate fără autorizație la o fabrică de conducte din teritoriul ucrainean despre care a spus că a fost ocupată de forțele ruse. Acest lucru, a spus el, a făcut imposibilă aprovizionarea consumatorilor din regiunile Lugansk și Donețk, dintre care o mare parte se află în mâinile separatiștilor susținuți de Rusia.

„Autoritățile ruse sunt pe deplin responsabile pentru consecințele umanitare ale unor astfel de acțiuni”, a scris el.

În caz de "forță majoră"  livrările pentru Europa vor fi devizate pe o altă rută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel