Urmărește emisiunea live


Europa cere Rusiei să continue negocierile pentru Tezaur. Miza: bunuri culturale și 93 de tone de aur

tezaur_romanesc_83539700
tezaur_romanesc_83539700

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție prin care solicită Rusiei să continue negocierile pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la alte țări. Acest proces face parte din îndatoririle Rusiei față de Consiliul Europei.

Delegații României au reușit impunerea unui amendament. Potrivit senatorului Viorel Badea, s-a impus necesitatea ca Federaţia Rusă să soluţioneze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietăţilor şi valorilor culturale confiscate în mod abuziv de la statele membre. În conformitate cu amendamentul depus, în cazul în care nu îşi îndeplineşte pe deplin aceste obligaţii, Federaţia Rusă va rămâne în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei. În schimb, amendamentul depus împreună cu Tudor Panțâru și Cezar Preda nu a fost adoptat, întrucât viza o situație particulară, nu una generală. Membrii delegației României ceruseră ca restituirea să înceapă cu cantitatea de aur a BNR,  adică  93,4 tone aur în monede şi lingouri, pentru care România a transmis şi în 2004 către Federaţia Rusă, pentru documentare, inventarii şi documente.

Raportul APCE a fost redactat de Gyorgy Frunda şi Andreas Gross. Acest document stă la baza rezoluţiei APCE. În text se menţionează că "Tezaurul românesc, colecţie de obiecte valoroase, transferate de Guvernul român în Rusia pentru a fi păstrate pe durata primului război mondial, nu au fost returnate, iar autorităţile ruse au refuzat să discute acest subiect".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel