Europa, afaceri fabuloase în Iran, opoziție cu SUA

Franța, Germania, Spania, Austria și Serbia s-au repezit la Teheran, după încheierea acordului nuclear supervizat de ONU, pentru a se bate pe o piață enormă, care se deschide odată cu ridicarea sancțiunilor economice impuse Iranului.

În câteva săptămâni, contracte de 2 miliarde de euro au fost semnate de țările europene cu Iranul, chiar dacă acordul nu a fost încă ratificat de Senatul SUA, iar Israelul  susține că regimul ayatolahilor este la un pas de a dezvolta bombe nucleare operaționale. Analiștii din SUA și Israle sunt îngrijorați de evoluțiile economice spectaculoase pe relația Europa-Iran, care ar face extrem de dificilă reluarea sancțiunilor, dacă Iranul nu își respectă angajamentele.

Franța vrea să exporte automobile în Iran

Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței a recunoscut că țara sa este interesată de exporturile de automobile în Iran, ca și în reluarea afacerilor cu petrol, după ridicarea sancțiunilor.

O delegație de 100 de oameni de afaceri francezi vizitase Teheranul în septembrie  2014, anticipând o relaxare a sancțiunilor impuse de ONU. Președintele Iranului a fost invitat într-o vizită de stat în Franța, gest de neimaginat în urmă cu un an. Guvernul de la Teheran speră ca Franța să îi vândă avioane de luptă Mirage, ceea ce îngrijorează Washingtonul și statele Golfului ostile Iranului.

BASF și Linde, interesate de piața iraniană

 Sigmar Gabriel, ministrul Economiei și vicepremier în guvernul Merkel, s-a întâlnit cu președintele Iranian luna trecută. O delegație de firme germane, conduse de grupurile Linde și BASF, cu interese pe piața gazelor, l-a însoțit, în urma discuțiilor o bancă germane diind deschisă la Teheran.

Ministerul de Externe Italian a anunțat că președintele Iranian va vizita Roma în septembrie,  iar  diplomați de top din Spania, Austria Serbia și Elveția s-au mobilizat pentru încheierea unor afaceri cu Iranul, scrie Guardian, având și ”binecuvântarea” Comisiei Europene, care a salutat  creșterea schimburilor economice  cu Teheranul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel