Europa a fost „lacomă”, nu „naivă” în fața Rusiei, anunță comisarul pentru concurență al Uniunii Europene

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Încredințând Rusiei o mare parte din aprovizionarea cu energie, europenii s-au dovedit a fi „lacomi” și nu „naivi”, a declarat marți comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-un interviu acordat mai multor ziare europene.

"Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră s-a construit foarte mult în jurul energiei rusești în primul rând pentru că era ieftină", ​​spune Vestager, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, scrie France 24.

Ea adaugă că atitudinea europenilor este aceeași "cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici",

Dar "a existat un mare risc - dependența - pe care îl plătim astăzi” prin consecințele războiului din Ucraina, explică comisarul care judecă că „acum va trebui mai degrabă să plătim o poliță pentru securitate”, în special mizând pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi "stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții".

În ceea ce privește impunerea unui embargo european asupra petrolului rusesc, blocat în prezent de Ungaria, Vestager s-a declarat „convinsă că se va găsi un acord”. Cu toate acestea, ea a adăugat că „nu putem lăsa statele cele mai dependente de petrolul rusesc pe marginea drumului” și că trebuie să „le asigurăm aprovizionarea”.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat marți că este „foarte puțin probabil” un acord în zilele următoare, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, consultată marți de AFP. La rândul său, președinția franceză a indicat că un acord este încă posibil „în zilele următoare”.

Ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a acuzat recent Moscova că folosește energia „ca armă”, în timp ce cea mai mare economie a Europei este foarte dependentă de gazul rusesc.

Von der Leyen: Embargoul asupra petrolului rusesc nu va fi aprobat la summitul UE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, exclude posibilitatea ajungerii la un acord la nivelul UE privind interzicerea importurilor de petrol rusesc, în cadrul summitului Consiliului European de săptămâna viitoare.

Într-un interviu acordat POLITICO, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, von der Leyen a spus că nu vrea să ridice „așteptări false” cu privire la încheierea unui acord săptămâna viitoare.

„Cred că nu este un subiect adecvat pentru a fi rezolvat în Consiliul European, deoarece este foarte tehnic ceea ce discutăm”, a spus ea. „Vorbim despre țările fără ieșire la mare care au nevoie de aprovizionare alternativă prin conducte, așa că trebuie să vorbim despre investiția în conducte, pentru a crește oferta și vorbim despre rafinării care trebuie modernizate și investiții în energie regenerabilă.”

Comentariile ei vin după ce premierul maghiar, Viktor Orbán, a spus că nu va discuta despre sancțiunile rusești la summitul din 30-31 mai.

Impunerea de sancțiuni asupra petrolului rusesc marchează un test cheie al credibilității UE. Au trecut aproape trei săptămâni de când von der Leyen a propus o „interdicție completă” a tuturor importurilor de țiței rusesc și combustibil rafinat, într-un efort de a întrerupe un flux profitabil de venituri care îl ajută pe Vladimir Putin să-și finanțeze invazia Ucrainei.

În ciuda numeroaselor runde de discuții, Budapesta se împotrivește și a avertizat că interzicerea petrolului rusesc ar aduce o lovitură devastatoare economiei ungare.

Guvernul lui Orbán a sugerat că va costa până la 15-18 miliarde de euro pentru a se îndepărta de dependența sa de petrolul rusesc, inclusiv revizuirea infrastructurii de rafinărie și conducte. Discuțiile au fost în desfășurare la Bruxelles cu privire la modul de răspuns la cererile Ungariei de numerar.

„Există un element politic care ar putea fi discutat – acesta se referă la cât de mult sunt dispuse celelalte 26 de [țări membre] să cedeze drept investiții Ungariei, dar primele și principalele dificultăți sunt cele tehnice despre care discutăm în acest moment.” a completat von der Leyen.

Întrebată dacă se aștepta ca problema să fie discutată la summitul de săptămâna viitoare, ea a spus: „Nu mă aștept, nu vreau să ridic așteptări false aici”.

Von der Leyen a mai indicat că va vorbi cu Orbán în zilele următoare.

„L-am vizitat la Budapesta pentru a înțelege care sunt implicațiile și, în mod obiectiv, este o problemă tehnică puternică și dificilă. Bineînțeles că există întotdeauna vorba de politică, dar este în primul rând o problemă tehnică și, desigur, suntem în contact constant cu cele două cabinete, pentru că este... foarte tehnic ceea ce trebuie să meargă înainte."

Ea a adăugat: „Dacă este necesar, sunt mereu în legătură cu el prin telefon”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel