Urmărește emisiunea live


Premieră în UE: buget combatere propaganda rusă

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan

Eurodeputatul Siegried Mureşan anunţă că UE a alocat în premieră, în bugetul pe 2018, 4,9 milioane euro pentru combaterea ştirilor false.

Uniunea Europeană are alocate, în premieră, în bugetul anual pentru 2018, adoptat joi în plenul legislativului comunitar, 4,9 milioane de euro care va fi folosită pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false, propagate în special dinspre Federaţia Rusă, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan (PMP/PPE), negociatorul șef al bugetului UE pentru 2018.

"Am alocat 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării, a propagandei, în special dinspre Federaţia Rusă, dar de oriunde ar veni ea, şi a ştirilor false. Este pentru prima dată când UE prezintă un program atât de robust de contracarare a dezinformării", a declarat Mureşan, pentru jurnaliştii români.

Această sumă este alocată pe trei componente - 3 milioane euro pentru comunicarea UE în statele din vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest, mai sensibile la propaganda influenţată de la Moscova, apoi 1,1 milioane euro pentru pregătirea funcţionarilor europeni să monitorizeze şi să recunoască ştirile false (fake news), dar şi pentru a le combate efectele, iar 800.000 euro vor fi folosiţi pentru 'comunicarea strategică' a UE.

Monitorizare şi anticipaţie, bani pentru Moldova

"1,1 milioane sunt alocate pentru o acţiune pregătitoare pe care eu am iniţiat-o în prima parte a acestui an în care ne propunem să educăm funcţionarii europeni din statele membre, din statele din vecinătatea Estică, adică Ucraina, Georgia, Republica Moldova şi din statele din Balcanii de Vest, Serbia şi celelalte state, cu privire la această propagandă, să înveţe să monitorizeze şi să informeze la rândul lor formatorii de opinie, jurnalişti, ONG-uri din aceste state cu privire la tehnici de dezinformare folosite de cei care doresc să dăuneze Uniunii Europene. Să vedem că poate cu două săptămâni înainte ca o astfel de ştire falsă să apară într-un stat membru UE am văzut-o poate pe un canal de comunicare al Federaţiei Ruse. Deci să monitorizăm mai bine ştirile false, propaganda, dezinformarea, şi pentru asta vom echipa, am alocat bani pentru a echipa funcţionarii UE din teritoriu cu cunoştinţele necesare", a explicat Mureşan.

El a arătat că acele 3 milioane alocate pentru comunicarea UE în state din afara UE vor merge inclusiv în Republica Moldova. 'În plus, am alocat 3 milioane de euro în plus pentru comunicarea Uniunii Europene în state din afara UE. Şi anume ca exemplu - în Republica Moldova în timp ce preşedintele Igor Dodon spune cetăţenilor Republicii Moldova, românilor basarabeni, că apropierea de Federaţia Rusă le aduce beneficii mai mari decât apropierea de Uniunea Europeană, realitatea este exact pe dos. Şi noi alocăm acum bani pentru a ne spori efortul de comunicare şi a merge la faţa locului şi a spune oamenilor că Uniunea Europeană v-a acordat în ultimii 7 ani 746 milioane de euro gratuit, fonduri nerambursabile, Federaţia Rusă nu v-a acordat nimic. Când Federaţia Rusă a impus embargo pe produse moldoveneşti, Uniunea Europeană a ridicat cotele la importuri de produse moldoveneşti, Uniunea Europeană permiţând astfel existenţa acelor fermieri care ar fi fost complet afectaţi de embargoul Federaţiei Ruse', a evidenţiat eurodeputatul.

Propaganda rusă ia o nouă dimensiune

Totodată, el a arătat că şi cei 800.000 de euro alocaţi în premieră pentru 'comunicarea strategică' a UE vor fi folosiţi tot pentru combaterea propagandei ruse.

"Şi am creat o nouă linie bugetară pe care am pus 800.000 de euro pentru comunicare strategică a Uniunii Europene. Vom decide în următoarele săptămâni cum vom folosi aceşti bani, dar este foarte clar că combaterea propagandei ruse ia o nouă dimensiune şi capătă o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană", a mai spus Mureşan.

Parlamentul European a adoptat, vineri, bugetul anul al UE pentru 2018. Votul din această sesiune plenară vine după ce în data de 18 noiembrie delegaţia Parlamentului European, condusă de Siegfried Mureşan în calitate de negociator-şef, a ajuns la un acord cu cea a Consiliului UE privind forma finală a bugetului. Votul de vineri a fost de 295 voturi pentru (majoritatea de la populari, ALDE şi verzi), 154 împotrivă şi 197 de abţineri. Valoarea Bugetului UE din 2018 este de 160,1 miliarde de euro. Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, bugetul UE din 2018 în forma finală prevede creşterea alocărilor pentru investiţii în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare, siguranţă, precum şi pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel