Eurodeputat PPE: Legal, este imposibil să schimbi acum modul de scrutin

Europarlamentarul Cristian Preda susține că este "o idee profund eronată" să încerci să schimbi sistemul electoral în acest moment pentru a avea două tururi de scrutin la alegerile locale din 2016, întrucât nu este nici democratic, nici legal.

Premierul Cioloș declara ieri în privința solicitării PNL ca Guvernul să modifice printr-o OUG legea electorală, astfel încât la alegerile locale să avem două tururi de scrutin, că nu crede că este democratic ca Executivul să amendeze o lege politică adoptată de Parlament. Răspunsul premierului i-a surprins pe liberali, co-președintele PNL, Alina Gorghiu, susțind ulterior că "Poate îl va convinge societatea civilă, dacă noi nu am reușit".

Referitor la aces conflict deschis între PNL și Guvernul de tehnocrați pe tema alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, europarlamentarul Cristian Preda a comentat, miercuri, la RFI: "Cred că Dacian Cioloș are dreptate. Nu este nici democratic, așa cum a spus dânsul, nici posibil, din punct de vedere constituțional. Pentru că există o decizie a Curții care prevede clar că nu se pot face modificări ale sistemului electoral pe ultima sută de metri, în ultimul an înainte de ținerea scrutinului. E o regulă valabilă în toate democrațiile care urmează recomandările Comisiei de la Veneția. Sincer, nu mă așteptam ca PNL să încerce să folosească societate, sau "strada" cum i se spune, împotriva guvernului (...). E un soi de șantaj la adresa premierului Cioloș si nu cred că era cazul ca așa ceva să se întâmple în acest moment. Cred că e în interesul PNL să aibă o bună cooperarea cu Guvernul mai ales că în această chestiune lucrurile în acest sens sunt foarte clare", a declarat europarlamentarul Cristian Preda.  

Citește și: Augustin Zegrean, CCR: Constituția nu prevede că nu se poate modifica legea alegerilor

"Cred că din toate punctele de vedere este o idee profund eronată să încerci să schimbi în acest moment modul de scrutin. Legal este imposibil, CCR a statuat deja și, cu siguranță că dacă s-ar opera o asemenea o modificare, CCR ar interveni din nou cu aceași judecată", a adăugat eurodeputatul PPE. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel