Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opțiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte.
"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică. Constituția nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a subliniat Zegrean.
Despre faptul că ar fi nedemocratic din partea unui Guvern tehnocrat să reglementeze acest aspect printr-o ordonanță de urgență, șeful CCR a subliniat că, din câte cunoaște, în România s-a adoptat vreo 1.000 de OUG. "Înseamnă că suntem total nedemocratici nu?", a adăugat el.
Referindu-se la jurisprudența Curții prin care ar fi statuat că unele acte normative nu ar fi în regulă să se modifice prin OUG, Zegrean a subliniat că nu a spus acest lucru niciodată. "Am spus că trebuie să se respecte Constituția atunci când se adoptă OUG", a punctat el.
Potrivit acestuia, Constituția nu prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte.
[citeste si]
"Nu spune nici asta Constituția. Voi citiți alte constituții, am impresia. (...) Cine poate stabili dacă cu șase luni e democratic și cu cinci luni nu e democratic. Democrația nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democrația se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneția a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt și noi am preluat aceasta și am scris și noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii", a explicat șeful CCR.
El a admis că se pot face modificări cu mai puțin un an înainte, dacă nu sunt afectate anumite drepturi.
"Dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu știu care ar fi o modificare bună. Eu mă gândesc când spun asta dacă apar defecte în lege, sunt probleme care se contrazic, care se bat în cap sau nu iese ceva cu buletinele. Nu pot să vă spun azi care e modificare bună. Noi am dat o decizie mai demult, cu câțiva ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, am vorbit despre art.115 din Constituție în care am explicat ce înseamnă când poate sau nu poate să afaceteze drepturi fundamentale sau drepturi electorale", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News