Eurodeputat, arestat la Bruxelles, refuză să fie extrădat în țara sa

Eurodeputat, arestat la Bruxelles, refuză să fie extrădat în țara sa
Eurodeputat, arestat la Bruxelles, refuză să fie extrădat în țara sa

Un fost membru al conducerii partidului neonazist grec Zorii Aurii, condamnat în ţara sa şi pe numele căruia există un mandat internaţional de arestare, a compărut miercuri în faţa unui judecător belgian căruia i-a transmis că refuză să fie extrădat în Grecia, a anunţat Parchetul din Bruxelles, relatează AFP. 

Ioannis Lagos, ales în Parlamentul European în 2019 şi a cărui imunitate a fost ridicată marţi de legislativul comunitar, a fost arestat marţi în capitala belgiană în virtutea unui mandat de arestare european emis de Atena la sfârşitul lui 2020.

În luna octombrie, justiţia greacă l-a condamnat pe Lagos la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru 'conducerea unei organizaţii criminale', ceea ce l-a determinat să se refugieze în Belgia, potrivit unor surse parlamentare.

Miercuri, a doua zi după arestarea sa la Bruxelles, el a fost prezentat unui judecător belgian însărcinat de Parchet să aplice mandatul de arestare, după cum prevede procedura.

El nu a acceptat să fie transferat în custodia autorităţilor elene şi 'judecătorul de instrucţie a decis să-l plaseze în detenţie', a precizat Parchetul într-un comunicat.

Într-un termen de 15 zile, camera de consiliu a tribunalului de limbă flamandă din Bruxelles, care răspunde de contencios, va urma să decidă asupra executării mandatului de arestare, a precizat sursa citată.

Ioannis Lagos, de 48 de ani, a beneficiat de imunitate parlamentară de la alegerea sa în iulie 2019 în Parlamentul European pe lista Zorii Aurii, o formaţiune din care a ieşit câteva luni mai târziu devenind independent. În ziua verdictului Curţii Penale de la Atena, în octombrie, el 'a plecat din Grecia la Bruxelles pentru a scăpa de condamnare', a explicat eurodeputata franceză Marie Toussaint (Verzi), raportoare a PE pentru acest dosar.

Fostul membru al conducerii formaţiunii neonaziste se numără printre cei circa 40 de membri ai Zorii Aurii condamnaţi în urmă cu şase luni la finalul unui proces maraton de 5 ani şi jumătate, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel