Eugen Tomac: Inacceptabilă ideea de a elimina din cartea de identitate tricolorul

Eugen Tomac
Eugen Tomac

EUgen Tomac, europarlamentar PMP, reacționează la decizia de eliminare a tricolorului  de pe  noile cărți de indentitate.

"Dezbaterea legată de noul model alcărții de identitate este pe deplin justificată. Acest act, pe lângă utilitatea lui cotidiană, are și o puternică semnificație simbolică.

Nu pun la îndoială necesitatea unor noi buletine, însă consider inacceptabilă ideea de a elimina din cartea de identitate simbolul cel mai scump al statului român - tricolorul.

Am citit cu atenție Regulamentul (UE)privind consolidarea securității cărților de identitate, care nu impune sub nicio formă eliminarea simbolurilor naționale.

Pentru că astăzi are loc o dezbatere publică referitoare la noul model al cărții de identitate, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, i-am transmis ieri domnului ministru Lucian Bode o solicitare prin care am cerut în mod expres păstrarea pe viitorul model al actului de identitate drept element distinct tricolorul așa cum este el definit de Constituția României, Art. 12 – Simboluri naţionale:

„(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

De asemenea, pentru a nu crea confuzie în societate, consider firească păstrarea rubricii “Sex” pe noul act de identitate, așa cum prevede legislația în materie. În România, legea stabilește doar două opțiuni foarte clare: feminin și masculin.

Menținerea acestor două elemente pe viitorul document nu discriminează pe nimeni în societatea românească, dar eliminarea lor poate crea prilejul unor interpretări regretabile și oferi politicienilor populiști noi ocazii pentru a ataca Uniunea Europeană", a scris Tomac pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel