Eugen Simion, apel către Mihai Tudose: Nu ne obligaţi să ne concediem specialiştii

Eugen Simion
Eugen Simion

Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, a făcut joi un apel pentru păstrarea în câmpul muncii a specialiştilor aflaţi la vârsta pensionării din cadrul institutelor. 

'Se întâmplă lucruri care ne îngrijorează. Am auzit că se organizează, în momentul de faţă, o nouă reformă. S-a întâmplat cândva când un guvern a interzis oamenilor mai în vârstă să mai lucreze. Este o măsură atât de iraţională... împotriva culturii. Pentru că, dacă noi vrem să menţinem la institutele noastre oameni mai în vârstă, este că ei ştiu carte. Noi nu putem face marile dicţionare fără aceşti oameni. Se anunţă că trebuie să-i scot iarăşi pe oamenii ăştia, să-i oblig să renunţe la pensie. Dar ei au muncit 50 de ani pentru pensia asta. Iar acum îi obligăm să iasă, când avem nevoie de ei', a afirmat Simion, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară 'George Călinescu' al Academiei Române, în cadrul unei dezbateri dedicate limbii române, găzduită de Clubul Academicienilor.

Simion a transmis premierului un mesaj pentru rezolvarea acestei probleme. 'Aş vrea să îi comunic direct primului ministru. Am auzit că este un om dintr-o bucată, dar eu nu ajung să vorbesc cu el şi vă rog pe dumneavoastră. Să nu ne facă răul ăsta. Face un rău imens. Nu ştiu ce economii poate face. Să ne lase şi pe noi să gândim puţin. Noi trebuie să rămânem o naţiune culturală. Nu este vorba de naţionalism. Este pur şi simplu să fii român, european, să îţi iubeşti cultura ta, să vrei ca ea să existe şi să se afirme odată cu limba ta şi cu naţiunea ta. Asta este o chestiune foarte importantă', a spus academicianul.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a susţinut că prim-ministrul i-a transmis că specialiştii din institutele Academiei vor putea să lucreze în continuare. 'Primul ministru al României, care vă urmăreşte şi vă apreciază foarte mult, mi-a transmis, chiar acum, că aceste informaţii nu sunt reale şi că experţii Academiei Române vor continua să-şi poată duce activitatea', a afirmat ministrul. Andreea Păstîrnac a exprimat aprecierea pentru specialiştii Academiei Române şi a pledat pentru o colaborare strânsă a instituţiei pe care o conduce cu forul academic.

[citeste si]

'Cred foarte mult, după ce mergem peste tot şi dăm manuale de limba română copiilor care astăzi învaţă în limba română, cred că avem din ce în ce mai multă nevoie de experţi, de vocile lingviştilor, de vocile scriitorilor, ale profesorilor de limba română, ale academicienilor, avem nevoie de cupola acestei instituţii pentru a explica importanţa limbii materne', a subliniat ministrul Păstîrnac.

Şi Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a precizat că, în urmă cu 10 zile, a trimis o scrisoare premierului Mihai Tudose în vederea rezolvării acestui aspect. 'În Academia Română există 1.600 - 1.700 de cercetători, de specialişti. Acum 10 zile, la disperare, am trimis, în calitate de vicepreşedinte al Academiei, o scrisoare domnului prim-ministru în care îi spuneam exact situaţia realizării dicţionarelor şi de personalul de cercetare care există în Academie, apropo de pensionări şi de imposibilitatea de angajare.

La 1.700 de oameni sunt 100 de pensionari angajaţi, 150 maxim. Efectiv nu are niciun fel de consecinţă financiară, dar sunt specialiştii care se creează în decursul anilor, după zeci de ani petrecuţi în biblioteci şi învăţat. Deci este nevoie de ei', a declarat Simionescu.

O dezbatere dedicată limbii române, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Academia Română, s-a desfăşurat joi la Clubul Academicienilor. La eveniment au participat, alături de ministrul Andreea Păstîrnac, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Ministerului Educaţiei Naţionale, academicieni, profesori de limba şi literatura română din străinătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel