Iohannis a promulgat legea apei potabile. Clienții restaurantelor și cantinelor vor primi apă potabilă gratuită

FOTO: Freepik @Furrukh
FOTO: Freepik @Furrukh

Clienții restaurantelor și ai cantinelor vor primi apă potabilă gratuită. Klaus Iohannis a promulgat legea.

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.

Legea transpune Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020, fiind abrogată Legea nr. 458/2002.

Astfel, actul normativ promulgat astăzi are ca obiective protejarea sănătății umane împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calității de apă sanogenă și curată, și îmbunătățirea accesului la apă potabilă.

”Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă; lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție prin furnizorii de apă, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale; încurajarea furnizării apei potabile în administrații și clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la rețeaua publică de aprovizionare cu apă; furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering", stipulează legea, între altele.

Cum este definită apa potabilă, conform legii promulgate de Iohannis

Potrivit legii, apă destinată consumului uman/apă potabilă este definită ”orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr-o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman”.

Citește și: De ce este bine să bem apă dimineața când ne trezim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel