Este oficial. Al doilea tur al alegerilor prezidenţaile din Tunisia va avea loc la 13 octombrie

Instanţa însărcinată cu organizarea alegerilor în Tunisia (Isie) a confirmat miercuri că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 13 octombrie, după apeluri de a amâna scrutinul formulate de partidul unui candidat aflat în detenţie, informează AFP.

Potrivit Isie, campania electorală va începe joi, 3 octombrie, pentru acest scrutin în care se vor confrunta profesorul universitar Kais Saied, candidat independent, şi omul de afaceri aflat în detenţie Nabil Karoui, urmărit pentru fraudă fiscală şi spălare de bani. 'Isie nu poate nici să devanseze, nici să amâne data alegerilor, în virtutea Constituţiei', a declarat preşedintele instanţei, Nabil Baffoun.

Purtătorul de cuvânt al lui Nabil Karoui, aflat la închisoare din 23 august, a cerut marţi seara ca al doilea tur să fie suspendat până când candidatul va fi eliberat. Marţi, Curtea de Apel a Tunisiei a respins o nouă cerere de eliberare a lui Karoui. Isie, precum şi numeroşi responsabili politici şi observatori internaţionali, au îndemnat la echitate de şanse pentru cei doi candidaţi în turul doi. 'Am depus toate eforturile posibile pentru a garanta egalitatea de şanse', a afirmat Baffoun miercuri.

'Am trimis scrisori către Ministerul de Justiţie, procurorul general şi chiar judecătorului însărcinat cu dosarul pentru ca ei să-i lase lui Karoui posibilitatea de a se exprima în mass-media sau chiar să-l elibereze', a subliniat el. Arestat cu zece zile înainte de primul tur, Karoui l-a acuzat pe premierul Youssef Chahed, care se număra printre candidaţii la prezidenţiale, care a dezminţit orice intervenţie. Fondator al canalului de televiziune Nessma, Karoui şi-a construit o popularitate puternică prin acţiuni caritabile în regiunile defavorizate ale ţării.

În ceea ce-l priveşte pe profesorul universitar Kais Saied, în vârstă de 61 de ani, supranumit Robocop ca urmare a dicţiei rigide şi a expresiei faciale impasibile şi cunoscut tunisienilor după revoluţia din 2011 pentru comentariile despre scena politică a ţării făcute din platourile de televiziune, nu este susţinut de niciun partid şi nu a mai participat până acum la vreo campanie electorală, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel