Este jobul tău în pericol din cauza Inteligenței Artificiale? Experții prezic posturile care vor fi eliminate de IA în acest deceniu

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Cine riscă pierderi masive de locuri de muncă cauzate de revoluția IA?

Majoritatea experților sunt de acord că inteligența artificială va schimba complet forța de muncă americană (există deja semne că acest lucru se întâmplă în industria tehnologică).

Dar au existat rapoarte contradictorii cu privire la cine este mai expus riscului, lucrătorii cu salarii mici sau cei cu funcții de conducere sau de mijloc.

Un raport al grupului de reflecție McKinsey Global a estimat că americanii cu cele mai mici salarii au de până la 14 ori mai multe șanse de a fi înlocuiți de inteligența artificială decât cei cu cele mai mari salarii.

Un raport separat al JP Morgan a prezis "o realiniere în masă a locurilor de muncă".

DailyMail.com a vorbit cu mai mulți experți de top pentru a trece peste confuzii.

Atenție, middle manageri

Inteligența artificială va veni mai întâi pentru locurile de muncă repetitive, dar va evolua pentru a înlocui managerii de mijloc și chiar profesiile bazate pe cunoaștere, cum ar fi dreptul și contabilitatea, a avertizat John Warner, fondatorul Innoventure.

Warner a declarat: "Locurile de muncă umane care implică sarcini repetitive și previzibile ce pot fi automatizate sunt în mare pericol, inclusiv introducerea de date de bază și unele aspecte ale contabilității. 

"Locurile de muncă bazate pe o listă de verificare sau pe căsuțe de introducere a datelor pe un ecran nu mai sunt de mult timp în această lume, inclusiv telemarketerii, agenții de turism, casierii de la bănci, casierițele și procesatorii de credite", mai spune Warner.

Analiștii financiari și subscriitorii de asigurări sunt, de asemenea, în pericol, împreună cu orice loc de muncă care implică o cantitate mare de calcul numeric, din cauza capacității AI de a analiza datele și de a accesa cunoștințele stocate foarte rapid, a avertizat Warner.

Warner a declarat: "Multe locuri de muncă ale lucrătorilor din domeniul cunoașterii sunt amenințate de inteligența artificială. Cele mai multe locuri de muncă de middle management iau datele într-o formă, le manipulează și le raportează într-o altă formă. Automatizarea face acest lucru mai eficient. Acest lucru nu se va opri la middle management. Inteligența artificială va face analize care vor înlocui locurile de muncă în inginerie, drept, contabilitate și alte profesii bazate pe cunoaștere".

Munca la Call Center o să dispară în următorii ani

Call center-urile vor dispărea în cinci ani, a prezis Piers Linney, fondatorul Implement AI.

Linney a declarat pentru DailyMail.com: "Inteligența artificială generativă va crește productivitatea pe măsură ce forța de muncă umană va fi sporită, iar tehnologia va deveni mai capabilă, în timp, să preia sarcini. Acest lucru înseamnă că va fi nevoie de mai puțini angajați".

"De exemplu, centrele de apeluri vor fi aproape în întregime automatizate în următorii cinci ani. Cu toate acestea, este o greșeală să presupunem că vor fi afectați doar lucrătorii slab calificați, deoarece o reducere a nevoii de lucrători cu cunoștințe valoroase reprezintă o reducere semnificativă a costurilor. În următorul deceniu, va trebui să ne regândim sistemele educaționale, economice, de securitate socială și fiscale", a mai spus Piers Linney.

Serviciul cu clienți este și el în vizor

Orice loc de muncă care implică sarcini repetitive și previzibile ar putea fi automatizat de inteligența artificială, a avertizat Bernard Marr, autorul cărții "Generative AI in Practice".

Marr a declarat: "Inteligența artificială va înlocui locurile de muncă care implică sarcini repetitive și previzibile în diverse sectoare, inclusiv în producție, introducerea de date și roluri de bază în domeniul serviciilor pentru clienți. Totuși, acest lucru nu înseamnă că este o fatalitate, ci, dimpotrivă, semnalează o schimbare către locuri de muncă care necesită empatie umană, creativitate și gândire strategică".

Dar programatorii pot sta liniștiți, crede Marr.

Marr a declarat: "În ceea ce privește programatorii, teama că AI îi va înlocui este în mare parte nefondată".

"În timp ce IA poate fi și este folosită pentru a automatiza anumite sarcini de programare și chiar pentru a scrie coduri de bază, rolul programatorului evoluează în loc să se diminueze. Programatorii sunt necesari pentru a proiecta, supraveghea și perfecționa sistemele de inteligență artificială, iar expertiza lor este crucială pentru a rezolva probleme complexe, pentru a inova și pentru a se asigura că aplicațiile de inteligență artificială se aliniază la standardele etice și la nevoile umane. În viitor, programatorii vor lucra alături de IA, folosindu-se de aceasta ca de un instrument pentru a spori productivitatea și creativitatea", mai spune Marr.

Scriitori și analiști

O lucrare științifică din 2023 arată că matematicienii, analiștii financiari și scriitorii sunt cei mai expuși riscului de a fi înlocuiți de inteligența artificială, a declarat Thomas Roulet, profesor de sociologie organizațională și leadership la Universitatea din Cambridge.

Roulet a adăugat: "Aceasta este o întrebare dificilă, dar și bine documentată! Sunt sigur că veți avea multe răspunsuri la ea - dar cea mai autorizată sursă este acest document din 2023. Acesta identifică matematicienii, contabilii, analiștii financiari, scriitorii, analiștii de știri și analiștii financiari ca fiind cei mai expuși riscului de a fi înlocuiți de IA".

"Adevărul este că aceste ocupații se vor adapta mai degrabă decât să moară - oamenii vor consuma știri, sau analize financiare, sau rapoarte ale consultanților într-un mod diferit, știind că AI a contribuit la producerea lor", spune Thomas Roulet, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel