Eșec pentru Macron și Castex. Senatul francez a blocat înscrierea în Constituţie a luptei împotriva schimbărilor climatice

Eșec pentru Macron și Castex. Senatul francez a blocat înscrierea în Constituţie a luptei împotriva schimbărilor climatice
Eșec pentru Macron și Castex. Senatul francez a blocat înscrierea în Constituţie a luptei împotriva schimbărilor climatice

Prim-ministrul francez Jean Castex a declarat marţi că o iniţiativă de a înscrie în Constituţie combaterea schimbărilor climatice ia sfârşit, după ce Senatul a votat pentru a bloca organizarea unui referendum constituţional pe acest subiect, transmite Reuters.

Camera legislativă superioară a votat luni împotriva planurilor de referendum, care fusese propus de preşedintele Emmanuel Macron drept răspuns la criticile că nu acţionează suficient pentru protejarea planetei.

'Acest vot, din păcate, pune capăt procesului de amendare a Constituţiei, despre care noi continuăm să credem că este esenţial pentru ţara noastră', a spus prim-ministrul Castex.

'Este profund regretabil', a adăugat el în faţa Adunării Naţionale. Potrivit Franceinfo, Castex a luat act de noul refuz al Senatului de a vota în aceiaşi termeni ca şi Adunarea Naţională proiectul de a înscrie în Constituţie lupta împotriva schimbărilor climatice.

Senatul, cu majoritate de dreapta, a adoptat luni, în a doua lectură, o formulare potrivit căreia Franţa 'acţionează pentru prezervarea mediului şi a diversităţii biologice şi împotriva schimbărilor climatice', o formulare care exclude în continuare termenul de 'garantează', la care ţinea executivul, notează Agerpres.

Alegeri regionale în Franţa: înfrângeri pentru Marine Le Pen şi pentru Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat  la sfârșitul lunii iunie că toate partidele politice ar trebui să tragă învăţăminte din participarea redusă la alegerile regionale din Franţa, unde duminică a avut loc al doilea scrutin, relatează Reuters. 

Potrivit sondajelor, prezenţa la vot a fost duminică de numai 35% în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului, în care atât partidul preşedintelui Emmanuel Macron, cât şi extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen nu au reuşit să câştige nici măcar o singură regiune.

Record negativ

În urmă cu o săptămână, 66,72% dintre francezii înscrişi pe listele electorale - adică mai mult de doi din trei alegători - nu au participat la vot în cadrul primului tur al alegerilor, potrivit Ministerului de Interne, ceea ce constituie un record pentru un scrutin de la începutul celei de-a V-a Republici, în 1958, până în prezent.

Conservatorul Xavier Bertrand şi-a consolidat cu toate acestea statutul de candidat de centru-dreapta cu cele mai mari şanse pentru a-i provoca pe Macron şi Le Pen la alegerile prezidenţiale de anul viitor, după ce a învins extrema dreaptă în nord ţării cu mai mult de 25 de puncte procentuale (Vezi știrea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel