Erupția vulcanului Taal a gonit mii de oameni din casele lor

Foto: Pixabay, de Adrian Malec
Foto: Pixabay, de Adrian Malec

Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele după erupţia vulcanului Taal.

Cel puţin 3.300 de persoane şi-au părăsit locuinţele după erupţia vulcanului Taal, al doilea cel mai activ din Filipine, două noi explozii fiind înregistrate duminică dimineaţa, au anunţat oficiali, relatează Agerpres, citând dpa.

VEZI ȘI: Erupţia vulcanului subacvatic din Tonga, atât de puternică încât a trimis unde de şoc în spaţiu
Vulcanul Taal din provincia Batangas, la 66 de kilometri sud de Manila, a erupt sâmbătă, generând un nor de abur, gaz şi cenuşă până la o înălţime de 3 kilometri.

"Există activitate magmatică"



Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine (Phivolcs) a anunţat că nivelul de alertă rămâne la trei în urma activităţii vulcanului Taal.

"Aceasta înseamnă că există activitate magmatică", a afirmat directorul Phivolcs, Renato Solidum, pentru canalul de ştiri Teleradyo. "Magma se ridică încet până la crater şi interacţiunea sa cu apa provoacă explozii", a mai spus el.

În total, 3.383 de locuitori din oraşele cu risc ridicat Agoncillo şi Laurel, aflate în apropierea vulcanului, s-au mutat de sâmbătă în şcolile publice transformate în centre de evacuare, au anunţat oficiali locali.

Unii locuitori au refuzat să-şi părăsească casele, motivând că erupţiile nu sunt încă puternice.

Departamentul Sănătăţii, avertisment: Și cenușa este periculoasă pentru oameni



Phivolcs şi Departamentul Sănătăţii au emis avertismente în legătură cu pericolul reprezentat de cenuşa cu miros de sulf expulzată de vulcan şi i-au îndemnat pe locuitori să închidă ferestrele şi să nu iasă din case.

Regiunea este o populară destinaţie turistică graţie lacului pitoresc din interiorul craterului şi are particularitatea de a fi singurul vulcan din lume situat în mijlocul unui lac de pe o insulă.

376.000 de persoane au fost evacuate, iar 39 au murit din cauza unor afecțiuni



Vulcanul Taal a erupt cel mai recent în ianuarie 2020, provocând evacuarea a peste 376.000 de persoane. Un număr de 39 de persoane au decedat din cauza unor afecţiuni în perioada când s-au aflat în centrele de evacuare sau a unor accidente provocate de depunerile dense de cenuşă, potrivit guvernului provinciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel