Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei

Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei
Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei

Turcia îşi va continua eforturile pentru acordul asupra exportului cerealelor la Marea Neagră în ciuda ezitărilor Rusiei, a declarat luni preşedintele Tayyip Erdogan după ce Moscova şi-a suspendat participarea la această iniţiativă în weekend, informează Reuters.

 

"Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleaşi beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a sluji omenirea", a spus Erdogan într-un discurs.

Moscova a acuzat Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră şi sâmbătă s-a retras dintr-un acord ce permite transportul de cereale ucrainene pentru un "termen nedeterminat".

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.

"Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale", a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale.

Separat, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că prima din cele 40 de inspecţii ale navelor planificate luni a fost finalizată în apele Istanbulului cu o echipă formată doar din membri ai ONU şi Turciei, faţă de precedentele echipe formate din patru membri, care includeau ruşi şi ucraineni înainte de suspendarea anunţată de Moscova.

12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Douăsprezece nave-cargo s-a îmbarcat luni din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe 'termen nedefinit' din cauză că nu poate 'garanta siguranţa navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.

'Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată', a scris Kubrakov pe Twitter.

Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că 'nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!'.

Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa 'până la noi ordine' din procesul de inspectare a navelor.

Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea 'cu foamea' prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.

'Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală', a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.

'Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate', a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: 'Şi acesta este - apropo - răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia'.

Liderul ucrainean a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi şi care nu pot pleca.

Sunt '218 nave care aşteaptă ocazia de a transporta alimente în cadrul unor contracte de export sau de a intra în porturile ucrainene. Săptămână de săptămână, Rusia a încetinit trecerea navelor prin coridorul de cereale, în pofida propriilor promisiuni faţă de parteneri, iar acum l-a blocat complet', a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel