Erdogan, după o discuție cu Putin: Europa culege ceea ce a semănat

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Recep Tayyip Erdogan spune că se așteaptă la o reducere la gaz, după o conversație cu Vladimir Putin. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre prețul gazului și și-a exprimat speranța pentru o reducere la achizițiile de gaze, a informat Bloomberg vineri, scrie Interfax.

"Am discutat despre prețul gazelor cu Putin, sper să obțin o reducere", a declarat liderul turc, citat de agenție.

La rândul său, agenția Anadolu informează că Erdogan a anunțat și planuri de a-i cere lui Putin la o viitoare întâlnire de la Samarkand să înceapă livrările de produse agricole rusești prin "culoarul cerealelor". Președintele turc a dat asigurări că dacă vor începe astfel de livrări, "va fi creat un sistem optim de distribuție a mărfurilor, inclusiv către cele mai sărace țări din Africa".

Erdogan a adăugat că, pe fundalul situației energetice actuale, iarna viitoare pentru Europa nu va fi ușoară și va trebui să facă cheltuieli financiare mari.

La începutul lunii septembrie, Erdogan a spus că problemele energetice din țările europene au apărut din cauza acțiunilor lor împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, "Europa culege ceea ce a semănat". În același timp, a remarcat Erdogan, Turcia nu ar trebui să aibă probleme cu gazele.

Pe 7 septembrie, Putin a declarat în sesiunea WEF de la Vladivostok că Rusia va insista că acordul cu cereale are ca scop îmbunătățirea situației de pe piețele mondiale, nu din Europa.

Putin: Oferim totul

"Am făcut totul pentru a ne asigura că acest acord a fost format, aderăm la ei. Oferim totul. S-a dovedit că încă o dată pur și simplu au "aruncat", așa cum spun oamenii, au înșelat. Și nu numai pe noi, ci și pe țările cele mai sărace, sub pretextul de a oferi un acord", a spus Putin.

El și-a anunțat intenția de a discuta cu Erdogan posibilitatea limitării exportului de cereale și alimente din Ucraina către Europa, deoarece acestea nu sunt trimise în țările sărace nevoiașe.

Pe 22 iulie, la Istanbul, cu participarea ONU, Rusia, Turcia și Ucraina, au fost semnate documente privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene.

Erdogan respinge cererea lui Putin și spune că cerealele ucrainene vor merge în Europa

Președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit despre cererea președintelui rus Putin, potrivit căreia cerealele exportate din Ucraina în cadrul unui acord susținut de ONU ajung în țările bogate, nu în țările sărace.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său croat, Erdogan a spus că lui Putin nu îi este confortabil că aceste cereale ajung în țările care sancționează Rusia. Miercuri, Putin a spus că ar trebui limitate exporturile de cereale ucrainene către Europa (citește AICI).

Cu toate acestea, datele compilate de un centru comun din Istanbul care monitorizează acordul din iulie au arătat că puțin mai mult de o treime din cereale au fost livrate țărilor europene și alte 20% ajung în Turcia. De asemenea, Spania și Egiptul sunt mari beneficiari ai cerealelor, arată datele.

De asemenea, datele au arătat că 30% au ajuns în „țări cu venituri mici și medii-inferioare” din întreaga lume, conform AlJazeera. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel