Erdogan și-a anunțat victoria, de pe autocar. "Noi ne alegem singuri calea". Chirieac: Semnal că îşi va continua politica. Face ce crede că este mai bine pentru Turcia

Recep Tayyip Erdogan şi-a proclamat victoria în alegerile prezidenţiale din Turcia, de pe un autocar, în Istanbul. 

CITEŞTE ŞI Alegerile prezidenţiale din Turcia, Erdogan vs Kilicdaroglu, Erdogan şi-a proclamat victoria

"Va dezvolta canalele de comunicare către Moscova"

"Este clar un semnal că îşi va continua politica de a întări Turcia ca o putere regională. În momentul ăsta, este o putere regională relevantă şi în Mediterană şi în Marea Neagră. Turcia îşi va continua dezvoltarea economică. Are o bogăţie pe care noi, din nefericire, în restul Europei, nu o avem şi anume dezvoltarea demografica - 86 de milioane de locuitori şi o populaţie tânără. Vedeţi cât de importante sunt aceste lucruri pe care noi le trecem sub tăcere, fiindcă ni se pare că nu sunt atât de relevante. Sunt extrem de importante. Turcia are forţă de muncă.

Pentru cancelariile occidentale el transmite că "noi ne alegem singuri calea". Asta înseamnă că Turcia va fi, în continuare, membră NATO, dar, în acelaşi timp, va dezvolta şi canalele de comunicare către Moscova, inclusiv cu Vladimir Putin, criminal de război, practic, urmărit de Tribunalul Penal Internațional de la Haga - mandat internaţional de aducere, în acest sens. Pe Erdogan nu îl interesează acest lucru. El face ce crede că este mai bine pentru Turcia.

Turcia este un lider al lumii musulmane. Nu degeaba prinţul Qatarului s-a grăbit să îl felicite. Nu uitaţi că Erdogan îl consideră pe acesta ca pe un fiu al său - aceasta este modalitatea de adresare. Qatarul, una dintre cele mai bogate țări din Golf şi din lume, cu resurse energetice uriaşe", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

"Turcia este cel mai important partener comercial al ţării noastre, în afara UE"

"Turcia este cel mai important partener comercial al ţării noastre, în afara UE, şi ar putea să fie şi mai important, din punct de vedere al investițiilor şi al schimburilor comerciale. Dar este foarte greu de trecut de administraţia din România.

Un mod de viaţă şi de acţiune, ca să spun aşa, destul de greu de înțeles pentru occidentali, nu atât de greu de înțeles pentru noi, cei care suntem la porţile Orientului şi anume corupţia - este un mod de viaţă în Turcia. Pentru noi este importantă predictibilitatea. Diplomaţia românească ineficientă, inexistentă, de la cele mai înalte niveluri, până jos, are totuşi un punct de rezistenţă, un punct de contact foarte puternic în ţara noastră şi anume relaţia personală foarte bună dintre Erdogan şi fostul premier al României, Victor Ponta", a mai spus analistul politic.

"Nici măcar SUA nu pot să ignore Ankara"

Cât despre acuzațiile lui Erdogan potrivit cărora Biden ar fi susţinut opoziţia, Bogdan Chirieac a punctat faptul că "Turcia are o poziţie atât de importantă pe harta lumii, încât nici măcar SUA nu pot să ignore Ankara. Faptul că relaţiile nu sunt la cele mai calde niveluri - sigur, este o realitate, nu este un secret pentru mine - nu înseamnă că ele nu vor funcţiona. Probabil că nu se iubesc cei doi lideri, dar instituțiile îşi vor face  treaba mai departe. Bazele militare americane din Turcia, poziţia excepţională, importanța copleşitoare a Turciei în lumea musulmană nu pot fi ignorate sub nicio formă.

"Oamenii aceştia trebuie încurajaţi şi să fie ambasadori ai relaţiei dintre România şi Turcia"

Analistul politic a amintit și de comunitatea turco-tătară din România care "este extrem de loială României. Oamenii aceştia trebuie încurajaţi şi să fie ambasadori ai relaţiei dintre România şi Turcia. Exemplară este această comunitate aflată mai ales în estul ţării noastre! Ei sunt cetăţeni români de etnie turco-tătară!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel