Erdogan, mesaj conciliant către Washington: ''Interesele noastre comune cântăresc mult mai greu decât diferenţele''

Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări
Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis un mesaj conciliant către Washington.

Interesele comune ale Turciei şi SUA contrabalansează diferenţele dintre aceşti doi aliaţi în cadrul NATO şi Ankara doreşte îmbunătăţirea cooperării cu Washingtonul în cadrul unei relaţii de tipul win-win (eu câştig - tu câştigi), a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj neaşteptat de conciliant în contextul tensiunilor cu SUA din ultimii ani, relatează Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 

În luna decembrie Statele Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 - după ce din acelaşi motiv Turcia fusese exclusă din programul avionului american F-35 -, iar Ankara a reacţionat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliţiei kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.

O nouă sursă de tensiune



O reacţie americană - considerată prea slabă de către Ankara - faţă de moartea în Irak a 13 turci reţinuţi de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a devenit săptămâna aceasta o nouă sursă de tensiune, Erdogan acuzând Washingtonul că sprijină teroriştii kurzi.

De altfel, Ankara a privit cu neîncredere alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, temându-se inclusiv de o accentuare a criticilor Washingtonului faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia.

Totuşi, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia turcă pe Twitter, Erdogan îşi exprimă convingerea că interesele noastre comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferenţele de opinie. Ankara doreşte o consolidare a cooperării cu SUA în cadru unei perspective pe termen lung pe o bază win-win, adaugă preşedintele turc.

Ce va face Turcia



Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianţă şi parteneriat strategic dintre cele două ţări, mai spune Erdogan în acelaşi mesaj, admiţând totodată că aceste relaţii au fost recent serios puse la încercare.

Anterior, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi noul secretar de stat american Antony Blinken au avut o primă discuţie telefonică, în care au abordat şi disputa declanşată în urma achiziţiei rachetelor antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel