Erdogan, despre relația cu SUA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că el consideră că dialogul dintre Turcia și Statele Unite va reintra în ritm normal după instalarea la Casa Albă a președintelui ales, Donald Trump, cu care va ajunge la un consens în probleme regionale.

Relațiile dintre Washington și Ankara — un membru cheie al NATO în lupta condusă de SUA contra Stat Islamic (SI) în Siria și Irak — s-au deteriorat brusc după lovitură de stat militară eșuată în iulie în Turcia.

Erdogan și guvernul său dau vina pentru puciul eșuat pe Fethullah Gulen, un cleric islamic ce trăiește în exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, și doresc extrădarea lui. Gulen neagă implicarea în puci.

Sprijinul Statelor Unite pentru YPG, o miliție kurdă ce luptă contra SI în Siria, a înfuriat de asemenea Ankara. Aceasta vede în YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgență de trei decenii pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei și s-a aflat în spatele unui val de atentate recente.

"Cred că vom accelera dialogul când dl Trump va prelua funcția. Cred că vom ajunge la un consens cu dl Trump, mai ales asupra unor probleme regionale", a declarat Erdogan în fața ambasadorilor turci reuniți la Ankara pentru o conferință anuală.

Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat anterior, în fața ambasadorilor, că nu crede că Trump va face, în relațiile cu Turcia, aceleași greșeli ca administrația SUA care își încheie mandatul.

Erdogan așteaptă extrădarea lui Gulen

El a spus că Turcia așteaptă ca SUA să-l extrădeze pe Gulen și Washingtonul să pună capăt cooperării sale cu miliția kurdă siriană YPG.

Dar orice lună de miere cu administrația Trump va fi probabil de scurtă durată, notează Reuters. Oficialii americani au spus clar că subiectul extrădării lui Gulen ține de competența instanțelor și nu de dorința politică, și că orice proces ar putea dura ani de zile.

Politica lui Trump în legătură cu miliția kurdă siriană YPG, văzută de armata SUA ca un aliat de încredere în lupta contra SI, este deocamdată neclară.

El a indicat totuși că prioritatea sa în conflictul sirian va fi lupta contra Stat Islamic, și nu să-l forțeze pe președintele Bashar al-Assad să părăsească puterea, așa cum dorește de mult timp Turcia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel