Erdogan ameninţă din nou că va îngheţa aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Președintele Turciei, Recep Erdogan
Președintele Turciei, Recep Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou luni că 'va îngheţa' aderarea Suediei şi Finlandei la NATO dacă acestea nu respectă condiţiile puse de Turcia, relatează AFP şi Reuters. 

În cadrul summitului NATO de la sfârşitul lui iunie de la Madrid, Recep Tayyip Erdogan a somat cele două ţări nordice 'să se achite de partea care le revine' în lupta împotriva terorismului, referindu-se la organizaţiile kurde din nordul Siriei, în caz contrar ţara sa urmând să revină asupra acordului de extindere a Alianţei Nord-Atlantice.

'Am adoptat o atitudine extrem de clară în favoarea continuării extinderii NATO (...) Vreau să amintesc încă o dată că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile', a declarat Erdogan la finalul unei reuniuni de guvern, în preziua unui summit tripartit cu omologii săi rus şi iranian de la Teheran. 'Constatăm în special că Suedia nu are o imagine bună pe acest subiect', a mai spus liderul turc.

Recep Tayyip Erdogan urmează să plece luni seară spre Teheran...

Recep Tayyip Erdogan urmează să plece luni seară spre Teheran, unde se va întâlni cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi iranian, Ebrahim Raisi, de la care speră să obţină acceptul pentru o intervenţie armată în nord-vestul Siriei.

Ankara ameninţă de la sfârşitul lui mai că va lansa o nouă operaţiune pentru a crea o 'zonă de securitate' de 30 km de-a lungul frontierei sale.

Teheranul şi Moscova şi-au exprimat deja opoziţia faţă de o astfel de ofensivă. Rusia, Turcia şi Iranul sunt trei actori majori în războiul care devastează Siria din 2011, Moscova şi Teheranul susţinând regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Ankara îi sprijină pe rebeli, scrie France Presse, notează Agerpres.

Citește și - Erdogan a rememorat puciul din 2016. Misteriosul incident în care avioane de luptă au luat în vizor avionul în care se afla Erdogan, dar nu au tras

Citește și - Președintele Turciei îl îndeamnă pe Putin să mențină deschisă trecerea de ajutoare pentru Siria

Rusia a respins săptămâna trecută propunerea Națiunilor Unite de a menține deschis punctul de trecere Bab al-Hawa pentru a furniza ajutor umanitar civililor sirieni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să prelungească autorizația pentru livrările transfrontaliere de ajutor umanitar în Siria.

Apelul său de luni a venit în timp ce diplomații s-au străduit să găsească o soluție care ar putea depăși dreptul de veto al Rusiei față de un sistem care a menținut fluxul de ajutor în țara devastată de război din 2014.

”Erdogan a subliniat că acordă importanță extinderii mecanismului transfrontalier în Siria”, a declarat biroul său într-o declarație emisă după discuțiile telefonice după expirarea duminică a mecanismului, potrivit Al Jazeera.

Granița dintre Turcia și Siria de la punctul de trecere Bab al-Hawa este singura modalitate prin care asistența Națiunilor Unite poate ajunge la civili fără a naviga în zonele controlate de forțele guvernamentale siriene.

Rusia, un aliat al Siriei, și-a folosit dreptul de veto asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a respinge propunerile occidentale de a menține deschisă punctul de trecere a frontierei pentru încă un an.

Confruntarea a venit cu tensiuni diplomatice la cote istorice de la invadarea Ucrainei de către Rusia .

Consiliul de Securitate a extins anterior mecanismul transfrontalier după ce acesta a expirat și mai multe surse au declarat că un vot este încă posibil săptămâna aceasta.

Erdogan a încercat să profite de bunele sale relații de lucru atât cu Putin, cât și cu liderii susținuți de Occident de la Kiev pentru a calma tensiunile.Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel