Erdogan, acuze grave la adresa Occidentului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Occidentul că nu își respectă promisiunile în Siria și sprijină acolo "grupări teroriste", printre care gruparea Stat Islamic.

"Din nefericire, forțele coaliției nu își respectă promisiunile", a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu omologul său din Guineea, Alpha Condé, aflat în vizită la Ankara.

De la sfârșitul lunii august, Turcia a declanșat o campanie militară în Siria, unde luptă în special împotriva SI și milițiilor kurde pe care le consideră "teroriste". Cel puțin 37 de soldați turci și-au pierdut viața de la începutul acestei operațiuni.

Armata turcă și rebelii sirieni pe care îi susține încearcă de mai multe săptămâni să cucerească de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turcă în provincia Alep, unde forțele guvernului de la Ankara au suferit săptămâna trecută importante pierderi.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul că, în loc să sprijine Turcia, Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum și al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) și al brațului său armat, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), susținuți de Washington.

Occidentalii "sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar și Daech", a subliniat el utilizând acronimul arab al SI.

"Este absolut evident", a spus el, dând asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe.

În noiembrie, cu prilejul unei vizite în Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat că occidentalii sprijină SI, declarând la acea dată că Occidentul "este alături de Daech" și că armele jihadiștilor sunt de fabricație occidentală, scrie Agerpres.

Marți, președintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător, dând asigurări că Turcia "a încercuit complet gruparea teroristă Daech la al-Bab".

"Da, avem martiri (...), dar nu este posibil niciun pas înapoi", a insistat el.

"Ne vom continua drumul cu hotărâre", indiferent dacă forțele coaliției își vor respecta promisiunile sau nu, a adăugat liderul de la Ankara.

Președintele turc a adăugat că Ankara și Moscova sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiași mese diferitele părți din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan.

El a ținut să adauge că "grupările teroriste" nu vor fi acceptate la reuniune și că ar dori să participe la aceasta și partenerii din Arabia Saudită și Qatar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel