Erdogan: 18.000 de refugiați au trecut granițele în Europa

Recep Erdogan
Recep Erdogan

După ce Turcia a anunțat ieri că nu va mai reține refugiații sirieni pe teritoriul său, astăzi, Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 18.000 de refugiați au traversat granițele pentru a intra în Europa.

El a mai anunțat că se așteaptă ca numărul acestora să ajungă la 25.000/30.000 de oameni în următoarele zile. Cu toate acestea, el nu a prezentat documente care să susțină numărul de refugiați care au trecut granițele.
În acest moment, Turcia găzduiește aproximativ 3,7 milioane de refugiați, atât sirieni dar și afgani, însă până ieri nu le permitea părăsirea teritoriului. 

În urma unui atac asupra trupelor Turciei care a ucis 33 de soldați, s-a decis deschiderea frontierei. Refugiații vin din zone precum Idlib, unde guvernul sirian al lui  Bashar al-Assad, susținut de Rusia încearcă să reia controlul deținut de grupuri jihadiste și rebeli, susținuți de Turcia.

Erdogan a acuzat UE că nu și-a ținut promisiunile financiare făcute pentru pactul conform căruia Turcia trebuia să mențină refugiații pe teritoriul său: „Am spus acum luni de zile că dacă se continuă așa, vom deschide frontierele. Nu ne-au crezut, dar am deschis frontierele ieri." Președintele a mai adăugat: „Nu vom închide frontierele în perioada următoare și asta va continua. De ce? Uniunea Europeană trebuie să-și țină promisiunile. Nu trebuie să avem grijă de atâția refugiați, nu trebuie să îi hrănim".

Bruxelul nu a acordat întregul ajutor financiar la care s-a obligat în 2018 conform pactului UE-Turcia.

Guvernul elen a declarat că a folosit gaze pentru a dispersa mulțimile și că a preîntâmpinat peste 4000 de traversări ilegale ale frontierei cu Turcia. În scopul de a menține calmul în rândul populației, Grecia și-a închis frontierele cu Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel