EXCLUSIV  Erdogan a SEMNAT! Mișcarea DECENIULUI! România a RATAT o MEGA ocazie!

erdogan
erdogan

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a devenit moschee.

Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. De acum înainte, va fi moschee. 

Modificarea este una extrem de controversată în lumea spirituală, fiindcă lăcașul de 1.500 de ani a fost inițial catedrală. După aceea, otomanii au transformat-o în moschee, însă, în 1934, locația a devenit muzeu.

Catedrala Sf. Sofia din Istanbul face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO, organizație care a implorat Turcia să nu schimbe statutul acesteia fără o discuție în prealabil. Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost cel care a solicitat convertirea. Mișcarea a fost condamnată de liderii ortodocși ai Europei.

Va fi impactat turismul?

Transformarea ar putea avea un impact asupra turismului. Probabil că turcii mizează pe alte atuuri în acest sens.

Catedrala Mântuirii Neamului, construcție. Sorin Dumitrescu: ”E o ocazie unică”

Mișcarea din Turcia arată ce bună ar fi fost ideea pictorului Sorin Dumitrescu care a precizat, în 2017, într-un interviu pentru DC News, că România avea o ocazie foarte importantă să ridice noua catedrală după modelul Sfintei Sofia, celebra catedrală din Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin, azi Istanbul, Turcia.

”E o ocazie unică, am spus. În loc să facem un proiect, al unui arhitect, de ce să nu facem unul cu semnificații enorme, să ridicăm o catedrală, cum e cea din Turcia, Sfânta Sofia. Când ești în Istanbul nu știi care e Sfânta Sofia. Turcii au copiat-o toți. Toți au văzut în ea că-i planetară.

Puteam să o reproducem identic. Ar fi însemnat că ne considerăm ecumenici (...) Catedrala Sfânta Sofia în România ne proiecta extraordinar în conceptul celorlalte neamuri”, a spus academicianul la DC News Live în anul 2017.

Catedrala Sfânta Sofia a fost una dintre cele mai importante catedrale din Evul Mediu, fiind locul unde erau încoronați împărații bizantini. După cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman a fost transformată în moschee. 

România ar fi avut o șansă

România era îndreptățită să facă acest lucru, o copie a catedralei Sfânta Sofia. De ce? Pentru că Mihai I este ultimul monarh învestit cu privilegiile împăraților bizantini, considerați „episcopi auxiliari” sau „episcopi ai treburilor din afară”. Dan Ciachir amintește momentul istoric de la Putna, în 1992, când Regele a fost condus în Sfântul Altar prin Ușile Împărătești. Celelalte două privilegii de aceeași natură sunt luarea Sfintei Împărtășanii cu propria mână (de care, din smerenie, Regele Mihai I nu a uzat niciodată) și înmânarea cârjei arhiereilor aleși. Cu numai opt zile înainte de abdicare, Regele învestise doi mitropoliți (unul dintre ei fiind viitorul Patriarh Justinian) și un arhiepiscop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel