Erdoğan pune sulița în coastele Greciei. Reacție virulentă a elenilor

Erdogan
Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a recurs la o mișcare controversată în apele Mediteranei de est. Ministerul grec de externe a reacționat virulent.

Republica Turcia a trimis o navă în apele de est ale Mării Mediterane, în teritoriile disputate cu spațiul elen, pentru o nouă misiune de cercetare. Mișcarea Ankarei, de a efectua un sondaj seismic la sud de insula greacă Kastellorizo, ​​reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor, amenințând pacea și securitatea în zonă, a declarat ministerul grec de externe. Duminică, marina turcească a emis un aviz prin care a aprobat ca nava Oruc Reis să efectueze un sondaj seismic în următoarele 10 zile. Agenția Anadolu, administrată de stat, a declarat că Oruc Reis a părăsit portul Antalya pentru a relua studiul resurselor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

Reacție virulentă a Atenei

„Facem apel Turciei să-și amintească decizia pe care am luat-o de comun acord”, a răspuns Grecia, descriind misiunea de cercetare ca o „amenințare directă la adresa păcii și securității regionale”. Ministrul grec de externe a apreciat că Ankara a fost „cel mai important factor de instabilitate” din regiune „de la Libia la Marea Egee și Cipru, Siria, Irak și acum Nagorno-Karabakh”.

UE, de partea Greciei

La un summit recent, blocul comunitar a declarat că va pedepsi Turcia și va impune sancțiuni dacă Ankara își va continua operațiunile în regiune. Cu toate acestea, conform avizului maritim al Turciei, alte două nave, Ataman și Cengiz Han, împreună cu nava de explorare Oruc Reis, vor continua să lucreze într-o zonă, inclusiv la sud de Kastellorizo, până pe 22 octombrie, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel