Erdoğan condiționează relațiile cu Israelul: E linia noastră ROȘIE

Recep Erdogan
Recep Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan, președintele de la Ankara, condiționează relațiile diplomatice cu Israelul. Acesta își dorește o abordare diferită a problemei palestiniene.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan spune că Turcia ar dori să aibă legături mai bune cu Israelul și că discuțiile la nivel de informații continuă între cele două părți, dar a criticat și politica israeliană față de palestinieni ca fiind „inacceptabilă”.

„Politica Palestinei este linia noastră roșie. Este imposibil să acceptăm politicile palestiniene ale Israelului. Acțiunile lor nemiloase sunt inacceptabile. Dacă nu ar exista probleme la nivelul superior, legăturile noastre ar fi putut fi foarte diferite. Am dori să aducem relațiile într-un punct mai bun", a adăugat el. Turcia a fost prima țară cu majoritate musulmană care a recunoscut Israelul în 1949. Au avut relații calde și legături comerciale puternice până la ridicarea Erdoğan la putere.

Relațiile s-au stricat în 2010

Turcia a rupt prima oară legăturile diplomatice cu Israelul în 2010, după ce 10 activiști turci pro-palestinieni au fost uciși de comandanții israelieni care au luat cu asalt flotilă deținută de turci, flotilă care încerca să ofere ajutor și să rupă blocada maritimă a Israelului pentru Fâșia Gaza. Ulterior, relațiile au restabilite în 2016, dar acestea s-au înrăutățit din nou în 2018.

În luna mai a acelui an, Ankara și-a retras trimisul pentru atacuri mortale împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza asediată, unde palestinienii protestau împotriva deciziei președintelui american Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. În august, Israelul a acuzat Turcia că a dat pașapoarte unor membri Hamas la Istanbul, descriind această mișcare drept „un pas foarte neprietenos” pe care guvernul său îl va ridica cu oficialii turci, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel